Димова завіса російської пропаганди, або Як у кремлі рятують крейсер «москва»

НОВИНИ 14.04.2022 Коментарі 0

На росії побільшає забобонників щодо нещасливого числа 13. Саме 13 квітня дві протикорабельних ракети українського виробництва вразили флагман чорноморського флоту росії крейсер «москва». Новину в Україні про це у соцмережах і новинних сайтах почали поширювати учора ввечері. У кремлі пожежу на крейсері, спричинену українськими ракетами, розгледіли аж після опівночі. Таку паузу зазвичай оперативні пропагандистські ресурси росії взяли через розгубленість і відсутність єдино правильної версії трактування надзвичайної події. Зійшлися на версії про виникнення пожежі без вказування причини.

«Новини федеральних телеканалів поки не повідомляють про детонацію на крейсері «москва». На сайті міноборони теж нічого - хоча агенції з посиланням на міноборони пишуть, що боєзапас (РІА) чи боєприпас (ТАРС) здетонував унаслідок пожежі», - цитує російського політолога Міхаіла Віноградова телеграм-канал «Можем обьяснить».

Повідомлення від російського міноборони для інформагентств постійно коригували. Спочатку стверджували, що здетонував «боєзапас», потім «боєприпас».

Так само змінювали інформацію про долю екіпажу: «ТАРС» спочатку повідомляв, що евакуйовано «повністю», потім слово «повністю» прибрали. Наразі в усіх медіа кількість екіпажу варіюється від 420 до 680 осіб. Проте більшість сходяться на цифрі 510 осіб.

Депутат рашистської держдуми канстантін затулін повідомив, що екіпаж рятували у складних штормових умовах, пише російське видання «Фонтанка». У минулому затулін очолював думську комісію з чорноморського флоту та неодноразово відвудівув крейсер «москва».

«У минулі роки я знав багатьох командирів та офіцерів крейсера «москва», неодноразово бував на його борту. Я не знайомий з останнім командиром крейсера, антоном купріним, і не знаю, чи живий він чи загинув. Наразі все, що мені відомо, що екіпаж рятували у важких штормових умовах», - написав Затулін у своєму телеграм-каналі 14 квітня. І пообіцяв дізнатися, хто «пішов разом із кораблемі не залишимо близьких без нашої допомоги – усім вічна пам’ять».

З його слів можна зробити висновок, що у кремлі таки знають про загиблих і якщо не знищення корабля то серйозні пошкодження.

Тим часом рашаміноборони заспокоювала вдень, 14 квітня, що осередок спалаху на крейсері  локалізовано, боєприпаси вже не вибухають а основне ракетне озброєння «москви» не пошкоджене. За інформацією російської «Медузи» з посиланням на міноборони, крейсер зберігає плавучість, його збираються буксирувати в порт. Тим часом в оперативному командуванні «Південь» Збройних сил України стверджували, що «москва» через отримані пошкодження «почала тонути».

Журналісти «Медузи» вказують на стратегічне значення цього крейсера для російського чорноморського флоту. Судно майже на 200 метрів завдовжки після декількох модернізацій виконувало функції протиповітряної і протиракетної оборони на користь усіх сил флоту: корабель мав оснащений далекобійними комплексами ППО С-300 «Форт» і 16-ма пусковими установками  протикорабельних ракет «Вулкан».

«Втрата боєздатності «москви» може серйозно послабити захист сил флоту, що беруть участь у війні з Україною, від атак із повітря. Імовірно, «москва» - єдиний із кораблів свого класу, що залишаються у строю (ще є «варяг» на тихоокеанському флоті та «маршал устінов» - на північному), що під час модернізації не отримав нових радарів, здатних ефективно виявляти цілі, що низько летять, на кшталт протикорабельної ракети «Нептун», - пише «Медуза».

За інформацією видання, остання модернізація відбулася 2020 року. Рашисти тоді тішилися, що крейсер може нести службу до 2040 року.

Проте народжений на верфі Миколаївського суднобудівного заводу 1983 року не дожив 18 років до запланованого. Українські воїни, мабуть, начиталися гоголівського Тараса Бульбу і вчинили за принципом: «я тебе породив, я тебе і уб’ю».

Викрутаси російських пропагандистів не оминув своєю увагою український журналіст Дмитро Шурхало на своїй сторінці у FB.

Він порівняв тексти російських медіа різних років:

Лютий 2016 року: «Не віриться, що кораблю цього року «стукнуло» 33 роки. «Москва» озброєна до зубів... Моряки жартують, що «москву» в останні місяці так часто показували по ТБ, що рідні навіть не встигли за ними скучити.

Вересень 2020 року: «Москва» відправлена ​​на ремонт і часткову модернізацію 2018 року. Роботи проводили в Севастополі на 13-му судноремонтному заводі. Корабель прослужить після ремонту не один десяток років. На крейсері проведено масштабну роботу з ремонту та модернізації. Крейсер «москва» вийде з доку з капітально відремонтованим двигуном, заміною дизель-генераторів і систем РТС. Крім того, на крейсері замінено сотні метрів кабель-трас.

Квітень 2022 року: «Москва» в теорії - це потужний корабель, але насправді він безнадійно, давно і глибоко застарів і мав вкрай слабку протиповітряну оборону ближньої дії та проблеми зі системою ППО загалом. Серйозної участі у «спецоперації» не брав.

«Російські пропагандони настільки не готові визнавати успіхи українських військових, що ладні дискредитувати своїх. Замість одразу визнати, що в «москву» влучила ракета (дві!), розповіли про пожежу. Відтак, замість героїчного гвардійського екіпажу, постають якісь рукожопі морячки, які влаштували таку пожежу, що здетуновував боєзапас і всіх їх довелося евакуювати», - написав Шурхало.

Відео з пожежею на борту «москви» опублікувало і румунське медіа digi24.

До слова, в Україні протикорабельна система «Нептун» теж стала об’єктом політичних пропагандистистів так званої «групи 25». Міноборони України та київське конструкторське бюро «Луч» почали співпрацю з розробки протикорабельного комплексу за каденції минулого президента. Проте його прихильники тривалий час «розганяли зраду», дорікаючи теперішній владі у замороженні програми «Нептуна» та відсутності захисту від атак російських кораблів з моря. Щойно стало відомо про успішне використання цих ракет, як пабліки зарясніли радісними і хвалебними дописами во славу попереднього «гетьмана».

Довідково

Протикорабельний ракетний комплекс «Нептун» призначений для боротьби з кораблями різних типів за будь-яких погодних умов. Ракета важить 870 кг, а боєголовка - 150 кг. Дальність до 280 км і швидкість близько 900 км/год. Може летіти на висоті від 3-ох до 10-ти метрів над поверхнею. Ракети можуть базуватися як стаціонарно, так і на колісному шасі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: