Державним зрадникам, мародерам і колаборантам приготуватись!

НОВИНИ 08.03.2022 Коментарі 0

Працівники українських правоохоронних органів і державні службовці постануть перед законом, якщо на захоплених ворогом територіях допомагатимуть російським агресорам.

Про це попереджає Державне бюро розслідувань, яке у взаємодії з іншими правоохоронними структурами фіксує всі факти допомоги агресору з боку чиновників та правоохоронців.

"На щастя, такі випадки є поодинокими й переважна більшість держслужбовців та правоохоронців сумлінно виконують свої обов’язки, допомагають боронити нашу Батьківщину, навіть ціною свого життя. Але жоден колаборант не втече від відповідальності, наша земля буде звільнена і від них, як і від окупантів", - йдеться у заяві ДБР.

Громадяни України можуть поінформувати про пособників ворога на «гарячу лінію» за номером +38 (044) 300 27 07.

У підслідності ДБР перебувають найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини.

Тим часом у Верховній Раді України посилюють відповідальність за державну зраду, колабораціонізм і мародерство.  

Днями перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко прокоментував зміни до законів, спричинені повномасштабною війною проти Росії.

  • За державну зраду та диверсію в умовах воєнного стану парламентарі передбачили максимальне покарання - 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення з конфіскацією майна (закон №7116).
  • Мародерство прирівняли до покарання за злочин в особливо великих розмірах чи вчинений організованою групою (№7124). Мінімальна межа покарання - ув’язнення від 3-ох до 5-ти років.
  • Посилено відповідальність за колабораціонізм (№№ 5143 5144).

"За співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією, збройними чи воєнізованими формуваннями у військовій, політичній, інформаційній, адміністративній, господарській чи трудовій сферах обмежено доступ до державних посад, а також посад в органах місцевого самоврядування строком на 15 років", - пояснив Олександр Корнієнко.

Також колаборанти не зможуть у майбутньому бути членами виборчих комісій, офіційними спостерігачами, уповноваженими представниками кандидата на пост Президента України в Центральній виборчій комісії, довіреними особами кандидата на пост президента України, кандидатами на місцевих виборах тощо. Невідворотним буде покарання для тих, хто наразі перебуває під вартою, а так само для тих, хто вчинив окремі злочини (диверсії, шпигунство, терористичні акти тощо) вже в умовах воєнного стану (№ 7118).

Нагадуємо, що відповідно до положень Кримінального кодексу України, а саме статті 111 "Державна зрада" такі злочини перебувають у підслідності Служби безпеки України, і є особливо важким злочином:
  1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.
  2. Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Ілюстративне фото: dbr.gov.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: