Control Process S.A. переконаний: сміттєпереробний завод у Львові може запрацювати у другій половині 2025 року

РОЗСЛІДУВАННЯ 14.10.2024 Коментарі 0

У вересні Львівська міська рада затвердила банківський кредит у розмірі 718 млн грн (близько 17 млн євро) на завершення будівництва заводу з переробки відходів. Директор комунального підприємства «Зелене місто» Олександр Єгоров запевнив депутатів, що цих коштів достатньо для завершення будівництва та запуску заводу.

Він обґрунтував необхідність позики тим, що проєкт будівництва заводу, який, як відомо, співфінансує ЄБРР, охоплює лише будівництво основного заводу з переробки відходів. Натомість будівництво всіх допоміжних будівель та об’єктів інфраструктури, що необхідні для запуску заводу,  було вилучено з проєкту. Відповідно, спорудження таких об’єктів не передбачено в договорі «Зеленого міста» з підрядником інвестиційного проекту, компанією  Control Process S.A. необхідним для запуску заводу.

Водночас у Control Process S.A. переконані, що завод з переробки відходів може бути завершений у другій половині 2025 року, але лише за умови, що місто якнайшвидше  виконає свої роботи з будівництва допоміжної інфраструктури, які за договором мали бути завершені до 30 вересня 2024 року. А також  буде регулярно виконувати свої платіжні зобов’язання.

Будівництво допоміжної інфраструктури довкола сміттєпереробного заводу ще навіть не починали

Станом на сьогодні 70% будівельних робіт у рамках проєкту ЄБРР завершено, а 70-80% обладнання заводу готове і доправляється до Львова. Це означає, що завод на благо мешканців Львова може почати працювати на повну потужність у другій половині 2025 року!

Кшиштоф Хаб’єр, представник Control Process S.A., у попередніх інтерв’ю пояснював, що договір, підписаний між Control Process S.A. та комунальним підприємством «Зелене місто», має міжнародний статус і підпорядковується стандартам FIDIC. Воднораз місто донині не видало і не підписало завдання на проектування, що унеможливлює завершення проектування та формування замовлення. Лише після цього роботи можуть бути виконані. Наразі підрядник поставив на будівництво обладнання і машин на суму близько 4 млн євро і очікує на розрахунок відповідно до стандартів FIDIC та банку ЄБРР.

Кшиштоф Хаб’єр також повідомив, що затримки під час  будівництва у Львові заводу з переробки відходів у рамках проєкту ЄБРР виникали двічі. Першого разу - у період з 24.02.2022 по 28.02.2023 роботи були повністю призупинені через заборону інженера FIDIC з огляду на широкомасштабне вторгнення росії в Україну. Вдруге - в період з 29.12.2023 по 27.07.2024 – через борги за виконані роботи.

Також є борг за поставлене обладнання. Як з’ясувала редакція, кошти на це мали б надходити з цільового гранту в 10 млн євро, які  банк ЄБРР надав Львову як безоплатну допомогу. Обладнання  доправлялось на будівельний майданчик у липні, серпні та вересні цього року, однак місто не квапиться підтвердити постачання, що дозволило б ЄБРР перерахувати Control Process S.A. відповідні платежі в межах згаданого гранту. Здавалося б, в інтересах міста було б якнайшвидше розрахуватися за ці зобов’язання і завершити постачання, адже є грант. Але цього, повторюємо, не відбувається. На цей час, як повідомив Кшиштоф Хаб’єр, до Львова щотижня довозиться нове обладнання.

Понад те, «Зелене місто» отримало 3,5 млн євро банківської гарантії на постачання обладнання. Цікаво, чи ці кошти ще є на рахунку «Зеленого міста»? Адже, швидше за все, їх доведеться повернути, бо, по-перше, обладнання постачається, по-друге, йдеться про цільові гроші від ЄБРР. Згідно зі строгими правилами цього банку, ймовірні порушення з боку «Зеленого міста» можуть призвести до втрати фінансування, відкликання кредиту тощо.

І на жаль, події, що розгортаються довкола будівництва сміттєпереробного заводу у Львові не додають оптимізму.

Спершу міська влада  звинуватила компанію Control Process S. A. у тому, що вона начебто  не виконала умов договору: не продовжила банківську гарантію в сумі 3,6 млн євро на виконання контракту.

А недавно директор «Зеленого міста» Олександр Єгоров повідомив про можливу проблему скасування дозволу на будівництво. У часі це повідомленні збіглося з вимогами Control Process S.A. оплати виконані будівельні роботи на вул. Пластовій. Навряд чи це випадковість.

Більше того, сценарій із заборони будівництва вже почав реалізовуватись. Як повідомив сайт Zaxid.net, Львівський окружний адміністративний суд зупинив дію дозволу Державної інспекції архітектури та містобудування України на виконання робіт з будівництва сміттєпереробного заводу у Львові на вулиці Пластовій, 13. Відповідну ухвалу суд прийняв 25 вересня 2024 року як тимчасову запобіжну дію на час розгляду справи по суті.

До суду з відповідним позовом звернувся депутат Львівської міської ради від «Європейської Солідарності» Олексій Різник, який стверджує, що дозвіл на будівництво заводу виданий незаконно.

«Станом на дату видачі оскаржуваного дозволу – 21 вересня 2021 року – в представництва Control Process S. A. була відсутня ліцензія на будівництво обʼєктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до обʼєктів зі значними (СС3) наслідками», – йдеться в рішенні суду.

Кшиштоф Хаб’єр, представник Control Process S.A., регулярно приїздить до Львова, щоб проконтролювати постаки обладнання 

Тим часом в Control Process S. A. повідомили,  що згідно з договором відповідальність за отримання дозволу на будівництво повністю лежала на «Зеленому місті». Дозвіл, який видало Управлінням архітектури в 2021 році, отримувало «Зелене місто». Зокрема, Кшиштоф Хаб’єр зазначив: «Питання отримання дозволу на будівництво було в обов`язках  «Зеленого міста», і ми не брали участі в цьому процесі. Ми сподіваємося, що «Зелене місто» зробило все відповідно до законодавства України. Підтвердженням цього може бути той факт, що близько 6 місяців тому і підрядника, і «Зелене місто», і дозволи на будівництво перевіряла Аудиторською служба. Аудит тривав на будівництві близько 180 днів і не виявив жодних порушень. Були представлені і перевірені всі документи, ліцензії, дозволи».

За чесної логіки, в інтересах «Зеленого міста» мала би бути ефективна оборона оскаржуваного дозволу на будівництво та якнайшвидше продовження робіт. Але тут чесна логіка не працює. Місто не платить ні за виконані роботи (борг становить  понад 1 млн євро), ні за привезене обладнання. Натомість депутат Львівської міської ради на третій рік будівництва, коли вже треба платити за рахунками, звертається до суду з позовом, що дозвіл на будівництво виданий незаконно. При цьому за отримання цього дозволу, за інформацією польської сторони, відповідало комунальне підприємство Львівської міської ради «Зелене місто». На наше оціночне судження, та ситуація цілком скидається на виставу, коли ви самі себе тягнете до суду, щоб відповідне судове рішення допомогло вам  виграти якусь більшу, зазвичай, не зовсім чесну справу. Ясно одне,  польську компанії  Control Process S. A, намагаються витіснити з проєкту. І ясно друге – сміттєпереробний завод у Львові запрацює нескоро, а його будівництво вже перетворилось на міжнародний скандал.         

Натомість представники Control Process S.A. переконані, що будівництво заводу з переробки відходів у Львові перебуває на останній стадії. Фінансові вкладення міста, кредит ЄБРР та додаткові кошти, які у вересні виділила Львівська міська рада, дозволять виконати значну частину робіт на вул. Пластовій. Тепер ключовим  є позиція влади Львова.

Будь-який інший сценарій наражає бюджет Львова на ще більші витрати, до того ж можливі претензії з боку ЄБРР, а також підрядника Control Process S.A.

Головна світлина – компанія Control Process S.A. попри призупинення будівництва щотижня довозиться нове обладнання для Львівського сміттєпереробного заводу/ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: