Чорний піар чи спроба дестабілізації - СБУ, ДНР, Кристалбанк!

РОЗСЛІДУВАННЯ 08.09.2017 Коментарі 0

Для поширення фальшивого повідомлення «​CБУ перехопила чергову розмову бойовиків: терористи відмивають гроші через український Кристалбанк» було використано спеціально створений клон YouTube-каналу – головної спецслужби України - СЛУЖБИ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ!

Ввечері 07.09.2017 року у ряді українських ЗМІ було оприлюднено інформацію наступного характеру​ «CБУ перехопила чергову розмову бойовиків: терористи відмивають гроші через український Кристалбанк», чи російський формат «В СБУ перехватили разговор боевиков, отмывающих деньги через украинский банк (ВИДЕО)».

Серед ЗМІ, які поширили цю інформацію, достатньо рейтингові видання такі як «КОММЕНТАРИИ.UA» (стаття знята з публікації)

та  «ГОЛОС.UA» (стаття знята з публікації)

При цьому слід зауважити, що першоджерелом ж даного інформаційного вкидання  «КОММЕНТАРИИ.UA» подають портал «TREMBITA.INFO»,

а «ГОЛОС.UA» посилається на канал Служби безпеки України, як на джерело вказаної вище інформації:

Достовірність даної інформації, та незвично погана гра акторів, які озвучили цей відеоролик, одразу викликали величезні сумніви у її достовірності.

Саме тому, проведений мінімальний аналіз першоджерел вказав на те, що дана публікація є класчним прикладом чорного піару. Але в даному випадку було чи не вперше використано болючі теми українського соціуму – «терористи ДНР-ЛНР – їх посібники в України – діяльність СБУ по протидії тероризму»

Одразу наголосимо на тому, що ми в жодному випадку не будемо оцінювати діяльність  ПАТ «КристалБанк», народних депутатів чи чиновниіків, які стали фігурантами даного «псевдоінформаційного» повідомлення нібито від імені СБУ. Ми лише покажемо як працює система чорного піару, та, як в політичній чи бізнесовій боротьбі, використовуються брудні прийоми. Як в інтересах окремих осіб ЗМІ штучно нагнітають соціально-політичну обстановку в Україні у цей непростий час. Та цинічність дезінформаторів, які інструментом власного чорного піару не побоялись зробити Службу безпеки України.

Отож, після перегляду відео, на якому нібито терористи обговорюють участь «Кристалбанку» у відмиванні коштів, ми всього лише перейшли на канал на якому воно було опубліковано, і що ми тут бачимо..

Псевдоканал СБУ створено лише 04 вересня 2017 року, більшість відео перезалита з офіційного каналу СБУ 4 вересня 2017 року, і фактично не має переглядів.

 

на відміну від офіційного каналу Служби безпеки України доступного за посиланням https://www.youtube.com/channel/UCRxyjhmvBewJIRb2yku5EuQ

на якому – новина, про нібито перехоплені переговори терористів та причетність "КристалБанку" до відмивання коштів тероризму відсутня.

Тобто в даному випадку маємо класичний приклад мімікрії та клонування, коли спеціально створений канал поширення інформації канал видається за офіційний канал.

Але ж чому ж ніхто із поважних ЗМІ не перевірив, що поширена ними інформація: відверта дезінформація та чорний піар, в якому використані вкрай болючі теми на сьогоднішній момент?

Вишукуючи першоджерело цього інформаційного вкидання ми прийшли до висновку, що найбільш ймовірно основним генератором даного повідомлення та поширення його в мережі став портал «TREMBITA.INFO», який 07 вересня о 21.11 за київським часом у власному профілі в мережі FACEBOOK поширив посилання на новину власного порталу «Людина Порошенка співпрацює з бойовиками, відмиваючи гроші в Україну» . (стаття знята з публікації)

А подальшому йде перепублікація цієї новини, перекладеної російською мовою на більш потужних порталах українського медіасегменту .

Здйснений розголос та воширення дезінформаційного вкидання очевидно видався замовникам достатнім, і близько 14.00 за київським часом 08.09.2017 року вказана вище новина зникає з порталу «TREMBITA.INFO»,

як кажуть «мавр сделал своё дело, мавр может уйти»…

І вже навіть не будемо іронізувати над тим, що портал який себе позиціонує, як "Новини для патріотів", якось зовсім непатріотично російською мовою повідомляє про відсутність попередньо опублікованого матеріалу у них на сайті.

Але ж на рейтингових порталах «КОММЕНТАРИИ.UA» та  «ГОЛОС.UA» дана псевдоновина і далі шириться в маси.

В своєму короткому висновку, ми не будемо давати оцінку діяльності «Кристалбанку», чи доводити чесність депутатів та чиновників. Лише наголосимо на тому, що українські ЗМІ критично вразливі до інформаційних вкидань, які, як бачимо на прикладі цього випадку, не перевіряють навіть мінімально інформацію, яка поширюється ними серед сотень тисяч читачів.

Такий журналістський непрофесіоналізм вражає, і «виправданням» йому може бути очевидно лише отримання відповідних фінансових бонусів особами, що поширюють цю інформацію.

В даному розслідуванні ми прагнули звернути увагу на критичну незахищеність українського інформаційного поля перед будь-якими вкиданнями. Вкрай повільну реакцію профільних силових відомств, які вже навіть цинічно використовуються дезінформаторами як інструмент проведення своїх дезінформаційних атак на рівні чорного піару. При цьому використовується формат донесення інформації, який повністю копіює поширену в СБУ практику оприлюднення важливих даних про перехоплені переговори терористів.

Викликає занепокоєння і вибір тематики чорного піару. Звинувачення в пособництві тероризму може призвести до заворушень серед окремих мас населення, які вкрай болюче реагують на такі повідомлення. Тут йдеться і про ветеранів АТО, і представників націоналістичних радикальних організацій , яких підготовлені провокатори можуть використати у власних інтересах. Наслідки подібних заворушень важко прогнозувати..

Бажаємо розсудливості нашим ЗМІ та нагадуємо, що журналістика це - це соціальний інститут, створений з метою забезпечення всебічного й об'єктивного інформування всіх суб'єктів суспільного життя про соціальну дійсність, а не про вигадки чи побрехеньки

Хоча, напевне в теперішніх реаліях багатьом особам, що вважають себе журналістами, дзвін монет замінює реальність!

Аналітична група Інформаційного агентства
«ГО «ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ»

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: