Чехи не мають претензій до аграрної продукції з України: результати перевірок добрі

Економіка 21.04.2023 Коментарі 0

"Наші наглядові органи посилено перевіряють імпорт  сільськогосподарської продукції з України. Усі результати наразі в порядку, вони не показали вмісту будь-яких заборонених речовин. Захист здоров'я наших споживачів є нашим найвищим пріоритетом. У вирішенні проблеми з експортом українського зерна та інших сільськогосподарських товарів Євросоюз має діяти спільно та злагоджено.

Про це повідомив міністр сільського господарства Чехії Зденек Некула.

«Наша система контролю є однією з найкращих у світі, тому ми маємо тривалий час дуже високу якість їжі. Хочу запевнити всіх, що ми проводимо детальні та інтенсивні перевірки зразків сільськогосподарської продукції, яка імпортується з України. Звичайно, ми також перевіряємо імпорт з інших країн. Для мене важливо, щоб здоров’ю наших споживачів не було загрози. Тому ми продовжимо вищезгадані перевірки», – сказав міністр 

У Чехії в лабораторіях Держсільгоспродінспекції (СЗПІ) кожну пробу досліджують на наявність понад 400 речовин. Перш за все це тести на наявність залишків пестицидів і мікотоксинів, важких металів, як-от свинець або кадмій. Параметри якості та безпеки, незалежно від походження продукції, постійно і систематично контролюються на всьому ринку Чеської Республіки.

«Щодо імпорту з України до Чехії, важливо не поширювати зайву паніку та покладатися на чіткі дані. Наприклад, минулого року до нас імпортували 4 тисячі тонн української пшениці. У той же час наш загальний обсяг виробництва становить приблизно 5 млн тонн, тому цей імпорт навіть не сиановить 0,1 відсотка порівняно з нашим виробництвом. Можна сказати, що ми сьогодні перевіряємо все, що до нас привозять з України», - доповнив міністр Некула.

У Мінагрополітики повідомили, що вони з розумінням ставляться до позиції країн-сусідів України, куди українські товари потрапляють у більших обсягах. Однак односторонні заборони, введені цими країнами, міністр не вважає добрим рішенням: "Ми перебуваємо в єдиному ринку, і Європейський Союз має діяти скоординовано. Необхідно налагодити функціонування коридорів солідарності, щоб забезпечити, аби зерно з України потрапляло в країни третього світу і не було доступним для спекулянтів".

Держсільгосппродінспекція Чехії за останні тижні відібрала 30 проб круп та борошна. Більшість – продовольча пшениця, поодинокі зразки кукурудзи, жита та ячменю. Аналізи зоврека визначають наявність понад 400 залишків пестицидних речовин, мікотоксинів, гліфосатів, важких металів.

«Ми тривалий час і систематично контролюємо параметри безпеки та якості продовольчого зерна та продуктів з нього, таких як борошно, манна крупа, пластівці, дитяче харчування тощо на всьому ринку Чеської Республіки, незалежно від країни походження. Лише цього року в рамках регулярного моніторингу сторонніх речовин у продуктах харчування ми провели 64 аналізи на мікотоксини та 26 аналізів на тропан та алкалоїди ріжків. Останніми тижнями ми проводили подальші аналізи в рамках позачергових перевірок», - повідомив головний директор Держсільгосппродінспекції Мартін Кланіца.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: