Через війну поляки втекли з ринку перевезень, а тепер банують за втраченим: переговори в ЄК

НОВИНИ 04.12.2023 Коментарі 0

Те, як працює система "е-черга" на українському боці кордону, змушуючи польських перевізників чекати на повернення по 12-14 днів, є недобросовісною конкуренцією – заявив заступник міністра інфраструктури Республіки Польща Рафал Вебер у понеділок, 4 грудня, у Брюсселі, перед початком засідання Транспортної ради ЄС.

Про це повідомила Польська Агенція Преси.

"Після кількох місяців функціонування Угоди (між ЄС і Україною про перевезення вантажів автомобільним транспортом) очевидно, що вона дуже сильно вплинула на ринок перевезень в ЄС. Особливо постраждали польські перевізники, хоча не тільки польські, а й словацькі, угорські. Через скасування обов'язку мати дозволи, українських перевізників у наших країнах стало однозначно більше", - нагадав польський заступник міністра під час зустрічі з журналістами.

"Це призвело до набагато більшої диспропорції, ніж до війни, з точки зору співвідношення обсягів польських та українських перевізників. Це викликало великі емоції та відчай серед польських перевізників, які з 6 листопада протестують, блокуючи виїзд з Польщі. Сьогодні на Транспортній раді я дуже точно представлю цю ситуацію. Я покажу в цифрах, як виглядає ця сфера, і попрошу, щоб на підставі статті 7 (згаданої) угоди дуже терміново був скликаний Спільний комітет, який зробить дуже швидкий і терміновий аналіз, на основі якого прийме рішення про відновлення дозволів, про використання дозволів українськими перевізниками для ділових і комерційних перевезень", - сказав Вебер.

Він підкреслив, що військові та гуманітарні перевезення будуть звільнені від дозволів назавжди.

"Дискусія, яку ми сьогодні відновлюємо, не стосується того, чи підтримувати Україну, чи допомагати Україні, тому що це беззаперечно і не підлягає жодному обговоренню. Україну треба підтримувати всіма силами, всією своєю владою. ЄС, з іншого боку, повинен зберігати пильність, щоб не допустити підриву ринку міжнародних перевезень через законодавство. А ми бачимо, що зараз він викривлений. До війни 37 відсотків перевезень між Польщею та Україною здійснювали польські перевізники, а 63 відсотки - українські; зараз польські перевізники здійснюють 8 відсотків перевезень, а українські – 92 відсотка. Так далі не може тривати", - підкреслив заступник міністра.

"Звідси наша реакція, звідси наше втручання і наше прохання, щоб на основі дуже термінового і детального аналізу в рамках Спільного комітету було прийнято рішення про те, що дозволи на проїзд для бізнесу і комерційного транспорту повинні бути повернуті. Я сподіваюся, що ця дискусія буде рухатися в цьому напрямку", - додав він.

Заступник польського міністра негативно оцінив функціонування системи електронних залізниць на українській стороні кордону.

"Не може бути так, що (польські водії) чекають 12-14 днів, щоб повернутися. Протягом цього часу водій перебуває в Україні, машина не працює. Це явно не вигідно. Це навіть недобросовісна конкуренція. Звідси наша реакція, переговори і пропозиції, які ми напрацювали", - сказав Вебер.

Фото – заступник міністра інфраструктури Польщі Рафал Вебер / PAP/Adam Warżawa

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: