Болгарія має нового патріарха – він підтримав вторгнення в Україну

НОВИНИ 01.07.2024 Коментарі 0

Болгарська православна церква, яка представляє понад дві третини населення країни, 30 червня обрала нового патріарха. Ним став 52-річний Даниїл, який свого часу підтримав повномасштабне рашистське вторгнення в Україну.

Як повідомляють болгарські медіа, Даниїл став наступником патріарха Неофіта – той помер у березні 2024 року. Але він виступав за припинення війни в Україні.

Натомість Даниїл неодноразово відзначався проросійсько-антиукраїнською позицією. Так ще у 2018 році він критикував надання Україні томосу, в результаті чого була утворена автокефальна Православна церква України.

Із початком повномасштабної війни в Україні він висловлювався проти  тенденції «сіяти ненависть до однієї з воюючих сторін, названої єдиним агресором». А у відеозверненні в 2023 році відкрито підтримав вторгнення рашистів в Україну.

Прикметно, що торік у вересні Агентство національної безпеки Болгарії оголосило про вислання з країни представника російської православної церкви (архієпископа Васілія) та ще двох священників – громадян Білорусі. Болгарські спецслужби тоді заявили, що ці представники церкви були складовою гібридної стратегії росії «щодо цілеспрямованого впливу на суспільно-політичні процеси в Республіці Болгарія на користь російських геополітичних інтересів».

Ці дії болгарської влади і спецслужб щодо церковників-рашапропагандистів прихильник рпц Даниїл також тоді нещадно розкритикував.

Вочевидь, розуміючи ситуацію, болгарський президент Румен Радєв у своєму зверненні до новообраного патріарха побажав відстоювати єдність та автокефальність болгарської церкви та прагнути до благополуччя болгарського народу, наголосивши, що його обрання настало у дні випробувань та смути для всього людства.

Тим часом європейські медіа пишуть відкритим текстом: «Болгарська православна церква, традиційно близька до росії, обрала нового патріарха. 52-річний Данило зайняв позицію на користь кремля після російського вторгнення в Україну», - повідомило агентство «Франс Прес» у своєму репортажі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: