«Бойовий сокіл» F-16 для України: майже все про літак, що допоможе вигнати рашистів

АНАЛІТИКА 26.05.2023 Коментарі 0

Великобританія розпочне підготовку українських пілотів на літаках F-16, повідомляє видання Foreign Policy. Раніше глава євродипломатії Жозеп Боррель сказав, що тренування вже розпочалися в декількох країнах, у тому числі і в Польщі. Високопоставлені європейські військові та дипломати вважають, що Київ може отримати літаки вже до осені, пише Politico. Президент США Джо Байден назвав постачання винищувачів «колосальним ризиком» для Росії.

F-16 Fighting Falcon («Бойовий сокіл») – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі, зібрав фактаж про літак ТГ-канал «МО». Він перебуває на озброєнні 25-ти країн і його постійно модернізують. Таємниця успіху «Сокола» - універсальність (може боротися з ворожою авіацією, крилатими ракетами, діяти проти наземної техніки й укріплень), найширша номенклатура доступного озброєння (може використовувати 9 типів ракет «повітря-повітря», 7 типів ракет «повітря-поверхня», більше 12-ти типів бомб), відносно низька вартість і простота обслуговування.

Видання The National Interest назвало F-16 «одним із найкращих винищувачів у світі», підкреслюючи як військову, так і економічну ефективність.

Китайський портал Sohu проаналізував статистику повітряних боїв між F-16 і радянськими винищувачами у різних конфліктах і дійшов висновку про тотальну перевагу американської машини: F-16 знищили 65 ворожих літаків без втрат зі свого боку.

Постачання Україні 40-50 літаків зможе переламати хід війни, сказав полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан:

- Зараз Повітряні Сили України мають лише старі радянські винищувачі – Міг-29, Су-27. Вони зношені, відчувається дефіцит запчастин. До них практично не залишилося ракет. Тому українська авіація використовується лише епізодично – вона не може боротися зі сучасними російськими винищувачами та підтримувати дії сухопутних військ.

F-16 докорінно змінять ситуацію – як це зробили на землі американські РСЗВ HIMARS влітку минулого року. Американські винищувачі повністю закриють українське небо від російської авіації, вони зможуть збивати і крилаті ракети. Повітряна підтримка F-16 зробить будь-який наступ у рази більш потужним та ефективним. Вони можуть вражати як техніку на полі бою, так і командні пункти, склади в тилу противника».

Якщо Україна в майбутньому отримає 200 винищувачів, будь-яка нова агресія Росії проти неї заздалегідь приречена на провал, резюмує експерт.

Експертну характеристику «Бойовому соколу» в інтерв’ю «Голосу Америки» дав і «найбільш смертоносний льотчик F-16», підполковник ВПС США у відставці Ден Хемптон. Він здійснив 151 бойовий виліт та отримав найбільше військових нагород серед льотчиків-винищувачів США з часів війни у В'єтнамі, пише ТГ-канал YIGAL LEVIN.

Ось основні тези з його спілкування з американським виданням:

- Розповідають про передачу F-16, але ніхто ще не сказав, звідки прибудуть ці літаки. Я дуже сподіваюся, що Україні нададуть сучасні F-16, а не 25-30-річні F-16 з якоїсь країни, яка просто хоче їх позбутися. Якщо ви збираєтеся відправляти ці літаки воювати з росіянами, це повинні бути кращі F-16 з доступних: з новітніми радарами, сучасною зброєю і т. д. І я сподіваюся, що це розуміють люди, котрі цим займаються.

- Одна з речей, на відпрацювання якої американські льотчики F-16 витрачають багато часу – це підтримка з повітря піхоти, яка просувається вперед та атакує: як розмовляти з людьми на землі під час бою та як вони передають тобі цілі. Це складніше, ніж здається, якщо ви не хочете вдарити по своїх, коли мчите зі швидкістю від 650-800 кілометрів на годину.

- F-16 – літаки, які можуть пробивати проломи в силах РФ, що зайняли оборонні позиції. Коли вас атакують з повітря, ви вже не такі стурбовані людьми, які б'ють по вас на землі. Поки вони хвилюються, що ми атакуємо їх згори, - ваші хлопці йдуть на землі, і в результаті – багато мертвих росіян і багато відвойованої української території.

- Постачання F-16 Україні потрібно супроводжувати постачаннями ППО: зенітних комплексів, протиповітряних ракет і гармат та всього іншого, що збиває літаючі об'єкти та літаки – для захисту аеродромів. Наприклад, систем Patriot, які збивають «непереможні» радянські чи російські т.зв. «Гіперзвукові» ракети.

- F-16, безперечно, допомогли би виявляти російські бомбардувальники, які намагаються проникнути непомітно на низькій висоті, тому що у нас дуже хороші радари, які можуть бачити літак, що йде дуже низько.

- Багато критиків говорили про те, наскільки важко обслуговувати F-16 – і це неправда. Я злітав на F-16 з місць часу на Близькому Сході, де б я не проїхав машиною. Це дуже міцний літак і його можна обслуговувати за допомогою набагато меншої інфраструктури, ніж про це говорять. Просто потрібно проводити регулярну перевірку різних вузлів літака кожні 50 або 100 годин нальоту, і для цього літак має графік техобслуговування. І я не думаю, що це буде якоюсь великою проблемою.

- Єдине, до чого F-16 досить вразливий – це пошкодження двигуна, тому що він має такий великий повітрозабірник. Якщо на злітно-посадкових смугах буде якесь сміття – його може засмоктати у двигун. Але ми літали на цих літаках в Іраку й Афганістані, і в інших місцях, де не дуже чисто – і проблем не було.

- Окрім технічних можливостей F-16, є і психологічна вигода від їх появи – навіть від того, що ваші люди просто побачать ці літаки. І на росіян це теж вплине: їм не подобаються західні технології, їм не подобаються F-15, F-16, F-35, тому що росіяни, які вміють думати, добре знають, на що здатні ці винищувачі. І це буде гарним стримувальним фактором, якщо колись у майбутньому вони знову захочуть напасти.

- Щодо повідомлень британської розвідки, що Росія може формувати «елітну ударну авіаційну групу». Але якщо вони мали ці люди та це обладнання, чому вони не використовували його рік тому? Росіяни дуже вправні в одному – у пропаганді. Враховуйте, звідки йдуть ці відомості – з Росії. Ви, хлопці, б'єте їх уже півтора року, і я не думаю, що хтось із ваших людей надто боїться росіян. Хай приходять. Ще декілька людей ніколи не повернуться додому.

- Я і ще декілька подібних до мене льотчиків більш ніж готові приїхати до України у будь-який час, щоби просто подивитися на ваші аеродроми і сказати, що «ось про це вам потрібно подумати», що ось деякі речі, які ви повинні мати, ось деякі речі, які були би непоганими тощо.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: