Білорусів і росіян в Україні поставлять перед вибором: або воювати, або покинути країну

НОВИНИ 28.02.2023 Коментарі 0

У Верховній Раді України розглядають варіанти депортації білорусів і росіян, які добровільно не вступили у лави ЗСУ. Станом на лютий цього року в Україні легально мешкає майже 157 тисяч громадян російської федерації. Іще майже 16,5 тисячі – тимчасово.

Такі цифри наведено у статті видання OBOZREVATEL, надані Міграційною службою України. Через російську агресію у ці цифри не входять дані про кількість громадян рф і Білорусі в Донецькій, Луганській і Херсонській областях.

Як зазначає OBOZREVATEL, росіяни та білоруси мають легальні можливості воювати у складі Збройних Сил України. Для цього створено підрозділи легіон «Свобода Росії» та полк імені Кастуся Калиновського. Кількість військовослужбовців у підрозділах становить декілька сотень, тоді як в Україні десятки тисяч чоловіків із російським та білоруським громадянством не зголошуються боротися зі зброєю проти режимів путіна-лукашенка.

«Згідно з українським законодавством, цих іноземців не можна мобілізувати (або поставити на облік) – вони можуть брати участь у захисті України виключно добровільно», - йдеться у тексті.

OBOZREVATEL із посиланням на свої джерела повідомляє про консультації у депутатському середовищі на цю тему. Є пропозиція не надавати українське громадянство тим чоловікам, які легально перебувають на території України та підпадають під параметри мобілізації, але не бажають воювати.

Також обговорюють варіанти примусової депортації росіян і білорусів мобілізаційного віку, які легально живуть в Україні, проте не захищають її від російської агресії.

Для тих, хто вже воює у складі ЗСУ, продумують механізм, що дозволить громадянам росії та Білорусі отримати громадянство України за спрощеною процедурою.

Прикритися від мобілізації волонтерською діяльністю не вийде. Співрозмовник OBOZREVATEL в українській розвідці каже: «Зробилися волонтерами – воювати не хочуть, але у нас своїх, справжніх волонтерів, достатньо. Я переконаний, що росіяни та білоруси мають на ділі показати свої наміри: живеш в Україні – захищай її, інакше – до побачення».

Журналісти OBOZREVATEL також поспілкувалися з воїнами про ЗСУ про білорусів з полку імені Кастуся Калиновського та легіону «Свобода Росії».

«Хлопці – справжні патріоти. Вони розуміють: якщо сьогодні не зупинити Росію в Україні, вона остаточно поглине і Білорусь, розуміють, що у цьому випадку не зможуть повернутись додому, та воюють як боги», - кажуть у ЗСУ про білоруських добровольців.

Щодо легіону «Свобода Росії», то останнім часом туди активувався набір.

У Легіоні «Свобода Росії» у коментарі OBOZREVATEL сказали, що вважають своїм обов'язком допомогти Україні у боротьбі за власну свободу: «Адже на її територію вдерлася армія з наших співгромадян, нехай і «промитих» кремлівською пропагандою. Це наша війна, і ми не можемо відмовчуватися і вдавати, що нічого не відбувається. Те, що нинішні злочинці сьогодні при владі у Кремлі, – зокрема наша відповідальність, тому ми зобов'язані захистити тих, хто страждає від дій Кремля».

Про можливу депортацію росіян, які відмовилися захищати Україну, в легіоні «Свобода Росії» відповіли:

- Ми вважаємо, що громадяни Росії, які, живучи в Україні, за 9 років війни не знайшли в собі сил зробити кроки назустріч зміні громадянства, мають бути депортовані не після війни, а прямо зараз. Якщо вони ніяк не долучаються до захисту України чи не мають до цього протипоказань, наприклад, щодо здоров'я, то їх, вважаємо, потрібно жорстко перевіряти та відправляти у «рідну гавань».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: