Back to the USSR: Путін перевершив себе

НОВИНИ 16.03.2022 Коментарі 0

Протягом трьох тижнів з моменту початку російської війни проти України росія максимально наблизилася до відновлення СРСР. Щоправда, не зовсім у тих межах про які говорив її президент. Але атмосфера всередині найбільшої на сьогодні країни світу стрімко починає нагадувати радянську.

У суспільній свідомості 2022 рік (щонайменше до 24 лютого) сприймався багатьма мешканцями пострадянського простору як ювілейний зі дня утворення Радянського Союзу. До речі, фахові історики виправляють, наголошуючи, що де-юре консолідація радянських республік відбулася влітку 1923 року. Проте у пропаганді традиційно працюють з настроями та стереотипами, а не конкретними датами.

Сантименти володимира путіна до СРСР добре і давно відомі, проте з алгоритмом відновлення  «союзу непорушного» неозброєним оком помітні серйозні проблеми.  Можна сказати, клінічні.

Варто нагадати, що у 2014 році анексія Криму зустріла масштабну підтримку всередині російського суспільства, понад 80% громадян рф підтримували «повернення до рідної гавані» українського півострова. Геополітична крадіжка їх не бентежила, свою роль зіграла і потужна пропагандистська машина, і постійне перебування Криму у російському інформаційному порядку денному. На жаль, світова спільнота не зуміла поставити агресора на місце: санкції, хоча і були запроваджені, створювали у Кремля ілюзію всемогутності. Якщо зауважити, що анексії Криму передували агресивні дії рф у Грузії, то вектор дій російської зовнішньої політики стає цілком зрозумілим.

Війну проти України підтримує більш ніж половина росіян, що не виглядає дивним з огляду на стан російського інформаційного простору.  

Там повністю зачищено осередки дозованого медіавільнодумства на кшталт сайту «Знак» чи радіостанції «Эхо Москвы», а очолювана нобелівським лауреатом Дмітрієм Муратовим «Новая газета» постійно вправляється у використанні езопової мови. Обмеження використання facebook та особливо Instagram дозволяють не так говорити про посилення цензури (з цим у росії все було добре і раніше), але завдає удару по російському середньому класу. Саме тим людям, яким часом буває властиве критичне мислення, які можуть підживлювати російську опозицію.

Санкції Заходу проти росії справді виявилися безпрецедентними.

Про припинення своєї діяльності у країні заявили не лише сотні міжнародних компаній, а це насамперед робочі місця, сплачені податки та технологічні можливості. З росії пішли платіжні системи Visa та Mastercard, свою активність там згорнула «велика четвірка» аудиторських компаній, а світовий гігант логістики Maersk відмовився доправляти контейнери до російських портів. Якість життя всередині російської федерації стрімко падає, незалежно від того, наскільки швидко її керівництво оголосить дефолт по своїх зовнішніх зобов’язаннях. Нагадаю, що близько 300 мільярдів  доларів російських золотовалютних резервів арештовані країнами ЄС та США. Центробанк росії на пів року заборонив продаж іноземної валюти населенню. Паралельно  у російських магазинах вже спостерігається дефіцит цукру та круп, помітні проблеми з дитячим харчуванням.

Хочу нагадати про один важливий момент: захоплені українськими військовими полонені та документи вбитих загарбників доводять, що російська армія залишається  робітничо-селянською, вища освіта є хіба що в офіцерів.

Ідеологічно-пропагандистська кампанія Кремля стосовно війни в Україні не спирається на участь жодного помітного медіаперсонажа, все обмежується просуванням у соціальних мережах тактичних знаків, які використовують російські окупанти під час дій в Україні.

Росіяни стрімко втрачають компоненти гідного та цивілізованого життя.

Найбільша у світі країна перетворюється на резервацію тоталітаризму, у менших, у порівнянні з СРСР, розмірах, проте з впливом набагато більш цинічної пропаганди. Насправді у цьому немає нічого дивного, адже стрімке погіршення якості життя 150 мільйонів громадян потребуватиме масштабних зусиль для промивання їхніх мізків.

Прямо скажемо: російський телевізор переконуватиме громадян країни, що їх холодильник повний, а якщо він порожній – то це не пов’язано з війною в Україні.

Разом з тим правляча верхівка росії намагатиметься до останнього зберігати звичний рівень комфорту. Це дозволяє прогнозувати появу вже найближчим часом спецрозподільників не лише з продуктами харчування та одягом і взуттям в асортименті, але спеціальних умов для доступу до Інтернету та виїзду за кордон.

Ілюзія величі – вона така.

Ілюстративне фото: economics-prorok.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: