Африканці почали цуратися путінської росії

АНАЛІТИКА 28.10.2022 Коментарі 0

Попри потужну інформаційну агресію росії, візити кремлівських високопосадовців до африканських країн та прийоми гостей із чорного континенту у кремлі підтримка росії на рівні держав Африки поступово знижується.

Такий висновок роблять аналітики Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони.

Як аргумент, вони наводять останнє голосування з українського питання в Організації об’єднаних націй. Тоді росія опинилася в рекордній меншості, а резолюцію Євросоюзу про територіальну цілісність України підтримали 29 із 54-ох африканських країн. Серед них і декілька впливових держав африканського континенту, які до того утримувалися від підтримки України. Це – Ангола, Сенегал, Марокко, Мадагаскар, Гвінея-Бісау.

«Серед тих, хто зайняв нейтральну позицію – понад 20 африканських держав з числа до цього вірних союзників кремля (Конго, Бурунді, ЦАР, Намібія, Уганда, Танзанія та інші). Навіть Еритрея, яка з лютого демонструвала підтримку рф і до цього в ООН на подібних резолюціях голосувала проти, цього разу вирішила утриматися. До речі, для України позиція країни утриматися або не голосувати під час таких голосувань, не означає нейтралітет, адже майже всі африканські країни свого часу визнали Україну в її конституційних кордонах», - йдеться в аналізі ЦПД.

Згідно з висновками експертів, такого перелому вдалося досягнути завдяки перезавантаженню ЄС своїх відносин з африканським континентом та активізація Україною дипломатичних зусиль. Зокрема, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив у жовтні турне країнами Африки.

Відтак Україна отримала такі результати:

  • президент Кот-Д'Івуар Алассан Уаттара підтвердив приєднання країни до Кримської платформи;
  • президент Гани Нана Акуфо-Аддо підтримав позицію України та виступив проти поширення російського впливу в Африці;
  • представник Кенії в ООН засудив визнання росією квазіреспублік і порушення росією міжнародного права;
  • президент Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало під час візиту до Києва підтримав українські зусилля зі створення спеціального трибуналу за злочини рф.

Згідно з висновками експертів, путін продовжуватиме використовувати «африканський кейс» для роз’єднання Заходу й імітувати завдяки дипломатичній дружбі з деякими африканськими країнами, що зовнішньополітична ізоляція росії зазнала невдачі.

Нагадаємо, наприкінці липня ЗІФ у матеріалі «Битва за Африку: росія розширює свою чорну пропаганду» писав про посилення російської пропаганди на африканському континенті. Викинутий з етерів у багатьох країнах світу телеканал Russia Today (RT) почав експансію англійською мовою в Африці, створивши там медіацентр.

Фото usnews.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: