18 млн злотих – у Польщі викрили Інститут національної пам’яті на зловживаннях

ПЕРЕКЛАДИ 03.07.2024 Коментарі 0

У Польщі Інститут національної пам’яті (ІНП) витратив майже 18 млн злотих з порушенням правил, сумнівно чи неправильно. Такі висновки містяться у звіті Вищої контрольної палати, яка перевіряла, як ІНП виконав торішній бюджет.

Про це пише RMF FM.

Найбільше порушень – на суму майже 9 млн злотих – стосуються передовсім безгосподарності Інституту національної пам’яті під час оренди приміщення та створення нової штаб-квартири для Центрального постерунку історії. Зокрема, ІНП декілька місяців платив орендарю в центрі Варшави понад 950 тис. злотих, при цьому приміщення взагалі не використовували через те. що тривали адаптаційні роботи.

Інша справа – придбання мультимедійних капсул для мобільного телефону за майже 400 тис. злотих. Постачальник був із Тайваню, капсули не прибули вчасно, але в документах підтверджено їх отримання. При цьому інспекторів ввели в оману.

Також Інститут національної пам’яті витратив майже чотири з половиною мільйона на 10-річну ліцензію на комп’ютерну гру Warsaw Rising – City of Heroes, хоча ця гра була на ринку вже чотири роки.

Аудитори негативно оцінили виконання бюджету минулого року Інститутом національної пам’яті за витратами.

Інститут національної пам’яті також замовив спеціальний шрифт «Меморіал» за 120 тис. злотих. Аудиторів здивувало те, що Інститут не користувався загальнодоступними шрифтовими базами.

Відео з інструкціями до настільних ігор коштували Інститутові 50 тис. злотих, хоча такі інструкції можна знайти і в паперовій формі і в мережі.

Держконтроль також звернув увагу на витрати понад 30 тис. злотих на озброєну охорону керівництва IPN.

Виявилося, що особи, які надають цю послугу, не є працівниками охорони в розумінні Закону і не мають ліцензії на таку діяльність.

Додамо, що, за оцінкою Історичної правди, з 2016 року польський Інститут національної пам'яті перетворився на пропагандистський орган тоді правлячої у Польщі партії "Право і справедивість". Відтоді ІНП ухилявся від розмов про складні сторінки польської історії, зокрема щодо участі польських формувань у винищенні українського населення. Також з Інституту масово звільняли критично налаштованих істориків. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: