У Європі залишається багато російської розвідки – експерт

НОВИНИ 04.06.2023 Коментарі 0

Хоча Росія втратила значну частину свого впливу в Європі після агресії проти України, це не означає, що він не зможе повернутися в майбутньому, заявив в інтерв’ю PAP аналітик відомого американського аналітичного центру RAND Corporation Рафаель С. Коен.

Про це повідомляє Польське радіо.

«Росія, безумовно, втратила значну частину свого довоєнного впливу в Європі як з дипломатичного, економічного, так і військового чи інформаційного погляду», - каже Коен.

Він наголосив, що після російського вторгнення в Україну багато російських дипломатів, які також були офіцерами розвідки, були вислані з багатьох європейських країн. Також в інформаційному просторі Росія багато втратила.

«Через радикальний поворот європейської громадської думки проти Росії Кремль утратив багатьох друзів на континенті, насамперед із крайніх правих та крайніх лівих, - підкреслює Коен. – Багато з цих взаємин похитнулися або просто розірвалися».

Проте «навіть незважаючи на посилення зусиль, спрямованих на те, щоби позбутися російської присутності, безумовно, у Європі залишається багато російської розвідки», - зазначив аналітик. 

За його словами, кремль продовжує підкуповувати людей, навіть якщо вони видаються несприйнятливими до цього. Також дуже легко повторно відкривати профілі в соціальних мережах, які поширюють фейкові новини.

Російські впливи можуть приймати різні форми в різних країнах, залежно від наявних там відносин. В одному місці вони можуть спиратися на розвинену корупцію, в іншому – використовувати популістську політику.

Навіть якщо деякі суспільства менш сприйнятливі до російського впливу, російський вплив у різних формах (наприклад, дезінформація) все одно може бути загрозою.

«Ми можемо очікувати, що Росія продовжить використовувати ворожі заходи в європейських країнах найближчим часом, - підсумовує Коен. – Я би не став недооцінювати можливості Кремля в цьому плані».

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: