У Литві в першому турі виборів до парламенту перемогли соціал-демократи

НОВИНИ 14.10.2024 Коментарі 0

У понеділок вранці відбувся підрахунок голосів у першому турі виборів до Сейму Литви у багатомандатних округах. Найбільше місць здобули соціал-демократи, а загалом виборчий бар’єр подолали 6 партій.

Лідери – соцдеки – набрали 19,36% голосів, Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи (консервативного спрямування) отримали 17,96% голосів. Третє місце посіла «Зоря Нямунаса» (14,99% голосів), повідомляє LRT.

На четвертому місці опинився Демократичний союз «В ім'я Литви» на чолі з Саулюсом Сквернелісом з 9,24%. За ним слідує Ліберальний рух з 7,70%.

Найбільша напруга панувала протягом усього вечора неділі в штаб-квартирі Партії селян і зелених: до останнього моменту було незрозуміло, чи добереться партія до Сейму. Лише о 04.30 стало зрозуміло, що селяни набрали 7,02% і таким чином вони пройшли.

Ще однією політичною силою, яка стояла на порозі входження до Сейму, була Партія свободи (ліберали). Коли всі голоси були підраховані, стало зрозуміло, що вони набрали 4,5% голосів, у той час як партіям потрібно подолати 5% бар'єр, щоб потрапити до парламенту.

Всю ніч у Литві підраховували результати виборів до Сейму. До виборчих урн на виборах прийшли 52,06% виборців отири роки тому під час попередніх виборів явка становила 47,16%, а на цьогорічних президентських – 59,95% ).

За даними виборчкому, саме у неділю проголосували 40,31%. Ще 11,75% виборців висловили своє волевиявлення достроково.

У Литві обирають 141 парламентаря 71 в одномандатних округах і 70 в багатомандатних. Результати у більшості одномандатних округів визначаться 27 жовтня. Тоді має відбутися другий тур виборів: обиратимуть кандидатів у одномандатних округах, де жоден з учасників не зміг набрати більше ніж 50% голосів.

Загалом цього року до Сейму балотувалися 1740 політиків, 14 партій та одна коаліція висунули списки кандидатів. Прикметно, що позицію прихильників України поділяють представники всього політичного спектра Литви.

Як зазначає агенція Bloomberg, пост прем'єр-міністра може отримати 64-річна Вілія Блінкявічюте – колишній міністр соціальних справ, яка нині є депутатом Європейського парламенту. Вона вже заявила, що очолювані нею соціал-демократи спробують сформувати коаліційний уряд разом із двома лівими партіями і схиляється до того, щоб правляча коаліція складалася з соціал-демократів, Демократичного союзу «Заради Литви» та Литовського союзу селян і зелених.

Світлина: з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: