Рада ЄC погодилася продовжити тимчасовий захист для людей, які втікають від війни

НОВИНИ 28.09.2023 Коментарі 0

Щоби забезпечити певність для понад 4 мільйонів українських біженців, які зараз проживають в ЄС, Рада ЄC погодилася продовжити тимчасовий захист для людей, які втікають від агресійної війни Росії проти України, з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року.

Про це повідомила пресслужба Ради Європейського Союзу.

Зокрема, у повідомленні сказано: "Тимчасовий механізм захисту запрацював 4 березня 2022 року – лише через кілька днів після широкомасштабного вторгнення російських збройних сил в Україну – і автоматично був продовжений на рік.

Що таке тимчасовий захист?

Система забезпечує негайний і колективний (тобто без необхідності розгляду індивідуальних заяв) захист переміщених осіб, які не в змозі повернутися до своєї країни походження.

Мета полягає в тому, щоб зменшити тиск на національні системи надання притулку та дозволити переміщеним особам користуватися узгодженими правами в ЄС. Ці права включають:

  • місце проживання
  • доступ до ринку праці та житла
  • медична допомога
  • соціальна допомога
  • доступ до освіти для дітей.

Передумови та наступні кроки

Після сьогоднішньої політичної домовленості Рада повинна буде офіційно прийняти рішення про продовження тимчасового захисту. Це станеться після того, як буде проведено юридичне допрацювання та переклад рішення  усіма мовами ЄС.

Тимчасовий захист є надзвичайним механізмом ЄС, який активується у виняткових обставинах масового припливу. Директива ЄС щодо тимчасового захисту була прийнята в 2001 році після великомасштабного переміщення, яке сталося в Європі через збройні конфлікти на Західних Балканах, зокрема з Боснії та Герцеговини та Косова.

Фото – географія біженців з України в ЄС/ Статистика ЄС

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: