Навчання на білоруських полігонах пройшло близько 24 тисяч росіян

НОВИНИ 20.10.2023 Коментарі 0

Через білоруські полігони та навчальні центри пройшло близько 24 тисяч росіян.

Про це в інтерв'ю Укрінформ розповів командувач ОСУВ «Північ» генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Подаємо уривок з інтерв'ю.

- У Білорусі вагнерівців використовували як інструкторів для підготовки мобілізованих. Чи збільшилася кількість росіян, які проходили підготовку на території Білорусі? Чи змінилася тривалість їхньої підготовки, враховуючи кадровий голод у росіян на фронті?

- Із жовтня 2022 до липня 2023 року року на території Білорусі здійснювали підготовку мобілізованих росіян. На початку курс підготовки тривав близько 3 місяців, у подальшому – один місяць, що було пов’язано із зростальними втратами в особовому складі та потребою доукомплектовувати небоєздатні підрозділи. Через білоруські військові полігони та навчальні центри пройшло близько 24 тис. громадян Росії. На початку липня ц.р. усі російські підрозділи наземного контингенту були виведені з Білорусі, і вони вже ведуть бойові дії на території Луганської та Донецької областей. Водночас продовжують функціонувати певні російські об’єкти, які забезпечують попередження про ракетний напад, дальній зв'язок та експлуатацію російських систем ППО і літаків, загалом до 2 тис. осіб. Найманці ПВК «Вагнер» прибули до Білорусі наприкінці липня, тому їх не могли залучати як інструкторів для мобілізованих.

- Станом на травень ц.р. на аеродромах Білорусі залишалося 13 літаків та 12 вертольотів ПКС РФ. Яка їхня кількість сьогодні?

- На початку серпня ц.р. більшість літаків та усі вертольоти перебазували до російських аеродромів. На сьогодні на території Білорусі залишаються три бойових літаки (Су-30СМ) та два літаки-розвідники (Су-24МР), які залучають до виконання завдань Єдиної регіональної системи ППО.

ВІЙСЬКОВІ НАВЧАННЯ В БІЛОРУСІ БУЛИ ПОКАЗОВИМИ

- У вересні відбулися військові навчання в Білорусі? Які висновки українське командування зробило після їхнього закінчення? Чи були якісь моменти, які варто зазначити?

- На початку вересня за участі військових контингентів з Росії, Білорусі, Казахстану, Киргизії та Таджикистану проведено спільне оперативно-стратегічне навчання колективних сил оперативного реагування ОДКБ «Бойове братерство-2023». За нашим оцінюванням, масштаби навчань не відповідали заявленим, через факт проведення навчань Росія намагалася посилити тиск на нашу державу, щоб примусити до утримання частини військ на кордоні з Білоруссю та демонстрації готовності до застосування регіональних безпекових організацій.

Наприкінці вересня на території Білорусі проведено комплексне навчання ЗС РБ із залученням органів військового управління, з’єднань і частин Західного, Північно-Західного ОК, Командування ВПС та військ ППО. Зазначене навчання було позаплановим, імовірно, на заміну скасованих Росією, «Щит Союза-2023».

Практичні епізоди відбулись на полігонах: «Борисовский», «Обуз-Лесновский»,«Брестский», «Домановский», «Осиповичи», де відпрацьовували тактику застосування штурмових підрозділів та захоплення підготовлених оборонних позицій, авіаційну підтримку наземних військ, виявлення та відбиття засобів повітряного нападу, дій ССО у складі повітряних десантів.

Згідно з аналізом, навчання були показовими та, імовірно, складником контрольної перевірки за 2023 навчальний рік.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: