На росії обізвали болгар за передачу Україні понад 100 бронетранспортерів

НОВИНИ 15.03.2024 Коментарі 0

«Братушки-іудушки» - саме так одне із російських пропагандистських видань відреагувало на відправлення в Україну з Болгарії бронетранспортерів. Росіянський ресурс Еadaily ремствує, що у грудні 2023 року правляча більшість відхилила вето президента Болгарії на постачання бронетехніки Україні, яка, у підсумку, отримала понад 100 БТР-60 та запасні частини.

Також на росії нагадали, що у лютому 2024 року портал Euractiv скаржився, що Софія затримує постачання 100 БТР Україні, оскільки міноборони Болгарії звернулося до НАТО із проханням сплатити логістичні витрати.

Тим часом у четвер, 14 березня, міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев під час прес-конференції повідомив, що завдання з перевезення бронетранспортерів на допомогу Україні виконано якісно, безпечно та в можливі терміни.

Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев (фото mod.bg)

За інформацією сайту міністерства оборони Болгарії, процедура передання для потреб ЗСУ бронетранспортерів розпочалася 21 липня 2023 року. На початку серпня міністра внутрішніх справ уповноважили підписати угоду з Міністерством оборони України. Відповідну угоду Рада міністрів схвалила  20 листопада. Через два дні її ратифікували Національні збори (парламент).

24 січня 2024 року у Болгарії розпочали передислокацію бронемашин до Софії, що тримала приблизно місяць.

Перший ешелон із 30-ти вагонів вирушив в Україну 7 березня, днями відправили останній ешелон.

Для виконання логістичної операції із транспортування, завантаження, укріплення та маскування бойової техніки задіяно 26 одиниць спеціальної техніки. До участі в різних етапах залучено 247 військовослужбовців та цивільних осіб Командування матеріально-технічного забезпечення, Сухопутних військ та Військової поліції. Загальна сума витрат перевищує 170 тисяч левів, сказав міністр оборони.

Тодор Тагарев також відкинув критику щодо затягування передачі техніки. За його словами, «за кращої організації» можна було заощадити тиждень-півтора.

Замість коментаря

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко зазначає, що багато «експертів» висловлювали претензії до БТР-60, які «морально тричі застаріли».

Він хоч і визнає цей факт, але наголошує на багатому досвіді України з доведення до пуття цих машин.

«Протягом останніх десяти років підготовлено та реалізовано декілька вкрай цікавих проектів модернізації та покращення старого радянського БТР-60.

Найцікавішою версією був БТР-60 «Хорунжий» - глибока модернізація радянського старичка, від компанії «Практика». Причому модернізація у повному розумінні глибока – з новим компонуванням відсіків, підвищеним рівнем бронезахисту корпусу і протимінного захисту та багатьма іншими кардинальними змінами», - зазначив експерт.

Також, за його словами, інша компанія («Техімпекс») мала цікаву версію БТР-60 ПБ-Т з бойовим модулем БМ-23-2 та низкою інших нововведень, зокрема, заміною аналогової радіостанції Р-123 на нові цифрові коротко- й ультракороткохвилевих діапазонів типу Motorolla, Kenwood та інші.

Ці БТР отримали комплект рознесеного бронювання, що підвищує їх захист від боєприпасів калібрів 7,62, 12,7 і 14,5 мм .

«Загалом, у нас доволі багатий досвід роботи з БТР-60 і я не думаю, що в зону бойових дій їх відправлять саме в тому вигляді, в якому ми їх отримаємо. Доопрацювання, за нинішніх умов, просто обов'язкове», - підсумував Олександр Коваленко.

На фото МВС Болгарії – БТР-60 під час відправлення до України мають не дуже презентабельний вигляд 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: