НБУ ввів в обіг монету з американською системою ППО

Економіка 04.08.2023 Коментарі 0

З нагоди Дня Повітряних Сил ЗСУ (відзначають у першу неділю серпня), у п'ятницю, 4 серпня 2023 року, в Національному банку презентували обігову пам’ятну монету «ППО – надійний щит України» номіналом 10 гривень.

«Монета продовжує серію «Збройні Сили України» та присвячена подвигам і героїзму воїнів протиповітряної оборони, які самовіддано та щоденно боронять небо України», - йдеться на сайті НБУ.

За своїми характеристиками монета ідентична звичайній обіговій монеті номіналом 10 гривень взірця 2018 року. Проте на її реверсі зображено пускову установку Patriot на тлі стилізованого радару, що виявляє ціль.

Як і всі інші обігові монети України, ця новинка є обов’язковою до приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів і зарахування на рахунки.

Поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн штук таких обігових пам’ятних монет.

До кінця 2023 року заплановано ввести в обіг ще дві обігові пам'ятні монети, одна з яких буде присвячена Збройним Силам України. 

Участь у церемонії презентації монети брали голова Національного банку України Андрій Пишний, командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук і командувач повітряного командування «Центр» Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко.

Окрім того, участь у презентації взяли командир бригади тактичної авіації повітряного командування «Центр» Повітряних Сил ЗСУ, військовий льотчик, Герой України, полковник Олександр Мостовий; командир зенітної ракетної Київської бригади повітряного командування «Центр» Повітряних Сил ЗСУ, Герой України, полковник Сергій Яременко й інші військовослужбовці Повітряних Сил ЗСУ, а також Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України.

«Сьогодні ми презентуємо нашу нову обігову пам'ятну монету «ППО – надійний щит України», щоби вкарбувати в металі звитягу підрозділів, які забезпечують протиповітряну оборону. Ці монети щодня перебуватимуть в обігу та нагадуватимуть нам про героїзм і подвиги воїнів Збройних Сил України, про тих, кому завдячуємо за врятовані життя, миті спокою та нескорене вільне небо над головою. Дякуємо воїнам протиповітряної оборони за кожну збиту ціль, за надійний щит над Україною… Кожного разу Збройні Сили України руйнують плани ворога та дарують країні і її громадянам ще один день, щоби працювати та допомагати наближати Перемогу. Завдяки вам наші діти навчаються, підприємства та банки працюють, українська економіка функціонує. Віримо, що пам'ять про звитягу українських захисників неба назавжди залишиться відкарбованою в історії України, як вона відсьогодні відкарбована в прямому сенсі на монетах Національного банку. Це наш спосіб вклонитися Збройним Силам України, подякувати за мужність, витримку, незламність та сміливість», - цитує пресслужба НБУ Андрія Пишного.

«Саме тому, у переддень нашого професійного свята – Дня Повітряних Сил – ми спільно презентуємо не просто нову монету, а унікальний символ нової системи Протиповітряної оборони України! – підкреслив Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук. – Це поєднання українського патріотизму, мужності, стійкості та професіоналізму воїнів Повітряних Сил, їх навченості вмілому управлінню та застосуванню передових зразків західної техніки, які щодня наближають нас до Перемоги! Завдяки допомозі іноземних партнерів ми першими в бойових умовах повноцінно опанували системи Patriot, NASAMS, IRIS-T, Crotale та  інші сучасні зенітні ракетні комплекси. Поставили їх на варту наших мирних міст і сіл, створивши дієвий протиповітряний щит для України».

Генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко, командувач повітряного командування «Центр», яке захищає центральну частину України, зокрема Київщину, від ракетних атак, сказав: «Вірю, що ця монета вкотре приверне увагу та нагадає світу про війну в Україні. Водночас прославить образ Українського захисника, нагадає про хоробрість і героїзм воїнів зенітних, ракетних, радіотехнічних військ та військових льотчиків. Підійме на поверхню і підкреслить постійну необхідність підтримувати їх у війні з кремлівським агресором. У нас один ворог і перемогти його ми можемо лише об‘єднавшись. Тому тільки разом, кожен на своєму фронті наближаємо Перемогу!».

Довідково

Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом, маса – 6,4 г, діаметр – 23,5 мм, тираж – 10 000 000 штук (у тому числі 500 000 штук – сувенірна продукція у вигляді спеціально оформлених роликів). Гурт монети – рифлений.

Дизайн реверсу монети виконала Тетяна Балута. Скульптор – Володимир Дем’яненко.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: