F-16 для України: приклад Європи тисне на Джо Байдена, який знову вагається  

НОВИНИ 22.05.2023 Коментарі 0

Сполучені Штати підтримують спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, але питання про те, чи будуть якісь із цих літаків відправлені безпосередньо зі США в Україну, ще не вирішено.

Про це заявив у неділю, 22 травня, у програмі «Стан справ» на CNN радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, - пише Рolitico.

Президент Джо Байден оголосив про підтримку коаліції, яка пообіцяла навчати пілотів на давно запитуваних винищувачах F-16, під час саміту G-7 у Японії на вихідних.

«Я думаю, що враховуючи кількість F-16, які нині доступні на складах наших європейських союзників, і той факт, скільки грошей надав нам Конгрес, ми беремо до уваги, що існує так багато інших пріоритетів щодо систем, які можна поставити, тож, можливо, ми більше зосередимося на передачі (літаків) третьою стороною, але президент ще не ухвалив остаточного рішення», – сказав Салліван, відповідаючи на запитання, чи США надішлють літак безпосередньо в Україну.

Видання пише, що Президент України Володимир Зеленський давно просить західних союзників надіслати свої сучасні винищувачі, але США неодноразово відхиляли ці прохання. Натомість США направили танки, артилерію та боєприпаси.

Причина, за словами Саллівана, полягає в тому, що винищувачі не є «критично важливими» для очікуваного українського контрнаступу. Але умови змінюються.

«Сполучені Штати мобілізували виняткові зусилля, щоб забезпечити вчасно та в повному обсязі все, що потрібно Україні для початку цього контрнаступу», - сказав Салліван. – Тепер, коли ми це зробили, ми можемо сподіватися на довгострокову здатність України захищати себе та стримувати російську агресію. Винищувачі четвертого покоління, F-16, мають стосунок до цієї боротьби».

Додамо, що Президент США Джо Байден заявив, що отримав від Володимира Зеленського «тверде запевнення», що українські війська не використовуватимуть надані Заходом винищувачі F-16 для вторгнення на російську територію.

Про це він заявив на завершенні саміту G7 у Хіросімі, повідомляє «Європейська правда».

Також нагадаємо, що Велика Британія заявила про створення міжнародної коаліції країн, які навчатимуть українських льотчиків працювати на  винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До коаліції увійшли Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати та Португалія.

Також додамо, що саме Британія першою повідомила, що надасть Україні 14 таків Challenger 2, потім Франція сказала, що передасть певну кількість легких колісних танків AMX-10RC, і тільки тоді Німеччина ухвалила рішення передати танки Leopard, а США – танки Abrams.

Фото – винищувач F-16 / commons.wikimedia.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: