Деякі країни НАТО можуть відправити свої війська в Україну – Андерс Фог Расмуссен

НОВИНИ 08.06.2023 Коментарі 0

Низка країн-членів НАТО можуть вирішить направити на допомогу Україні свої збройні сили. Це станеться у випадку, якщо учасники альянсу не запропонують офіційному Києву дієвих гарантій безпеки під час  саміту у Вільнюсі, запланованому в липні.

- Якщо НАТО не зможе домовитися про чіткий шлях для України, існує виразна можливість, що деякі країни вдадуться до індивідуального порядку. Ми знаємо, що Польща дуже налаштована на надання конкретної допомоги Україні. І я не можу виключити можливості, що Польща в цьому контексті залучиться ще сильніше на національному рівні, а за нею будуть балтійські країни – цілком можливо, включаючи варіант з відправкою військ на поле бою, - цитує колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена ВВС.

Видання нагадує, що на початку цього тижня Президент України підтвердив запрошення на участь у липневому саміті країн НАТО лише за певних умов. Володимир Зеленський висловив сподівання, що саміт буде гарним майданчиком для підписання документів про гарантії безпеки для України. У протилежному випадку нема змісту в таких зустрічах.

Андерс Фог Расмуссен наголосив на важливості надання Україні письмових гарантій безпеки. Бажано ще до початку саміту та, можливо, поза рамками НАТО. Ці гарантії повинні охоплювати обмін розвідданими, спільні навчання, нарощування виробництва боєприпасів, операційну сумісність зі стандартами НАТО та постачання озброєнь у кількості, достатню для утримання росії від нових атак.

ВВС із посиланням на британську газету The Guardian уточнює, що Расмуссен виступає офіційним радником Президента Володимира Зеленського з питань місця України в майбутній архітектурі європейської безпеки. Цими днями він здійснює турне Європою та США, щоб оцінити перепади настроїв серед союзників напередодні критично важливого для України саміту, що розпочнеться 11 липня.

 - Думаю, поляки готові всерйоз розглянути питання про те, щоби взяти ініціативу у свої руки та зібрати «коаліцію доброї волі», якщо Україна нічого не отримає на саміті у Вільнюсі. Ми не повинні недооцінювати польських настроїв: вони відчувають, що Західна Європа надто довго відмовлялася прислухатися до їхніх застережень щодо російського менталітету, - сказав Андерс Фог Расмуссен

Слова Расмуссена пролунали на тлі заяв його наступника на посаді глави Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга про те, що хоча питання гарантій безпеки для України буде включено до порядку денного саміту, проте згідно з 5-ою статтею Вашингтонського договору НАТО може забезпечувати всіляку безпеку лише для своїх повноправних членів.

Раніше Володимир Зеленський визнав, що Україна не має шансу вступити до НАТО, допоки триває війна. «Не тому, що не хочемо, а тому, що це неможливо, - сказав він. - Ми люди адекватні і розуміємо, що жодну країну НАТО ми не втягуватимемо у війну».

Проте Расмуссен, як пише Guardian, відкинув цей аргумент. Відмова від надання Україні дороги до НАТО до закінчення війни означатиме, по суті, право вето для путіна.

На думку Расмуссена, якщо саміт НАТО не принесе результатів, Україна має законне право звернутися до країн-учасниць окремо по військову допомогу.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: