Голова польського православ’я вважає дії Константинополя щодо надання Томосу «незаконними»?

РОЗСЛІДУВАННЯ 19.12.2018 Коментарі 0

У липні цього року в публікації «Міфічний» лист польського митрополита ІА «Західний інформаційний фронт» було оприлюднено факт використання російськими спецслужбами митрополита Варшавського та всія Польщі Блаженнійшого Савва (Грицуняка) у інформаційній операції з протидії надання Томосу про автокефалію Українській православній Церкві Константинопольським патріархом.

Нагадаємо, що за даними польських видань, 4 травня поточного року  у Варшаві перебував народний депутат України Новинський, який відповідно до отриманого з Москви завдання зі створення «ініціативної групи» з блокування надання автокефалії Українській церкві зустрічався з митрополитом Варшавським Савою, предстоятелем Польської автокефальної православної церкви (ПАПЦ).  

Натомість у грудні, після того як Об’єднавчий собор українських православних церков обрав головою єдиної Української помісної православної церкви митрополита УПЦ КП Епіфанія, а до моменту отримання Томосу залишились лічені тижні, трапляється чергове дежавю.

 Адже знову Предстоятель Польської Православної Церкви Блаженніший Митрополит Сава, якого спецслужби більше знають під  псевдонімом «Юрек» пише Блаженнішому Митрополиту Онуфрію чергового «листа». В цьому листі «Савва-Юрек»,  за даними вже де-факто неіснуючої УПЦ МП, «висловлює своє занепокоєння кризовою ситуацією, що склалася у житті Української Православної Церкви внаслідок незаконних дій Константинопольського Патріархату».

І вже не дивує той факт, що проросійські церковники цитуючи «грудневий лист» польського колеги, вчергове посилаються на міфічний «травневий лист»:

 «У листі Блаженніший Митрополит Сава згадує про рішення Польської Православної Церкви від 9 травня 2018 року, яке було надіслано до відома Предстоятелям всіх Помісних Православних Церков. Серед іншого, у ньому містилося застереження, що нинішні церковні настрої в Україні, якщо не будуть належним чином заспокоєні, будуть руйнівним чином впливати на життя всього світового Православ’я і вносити в нього смуток та спокуси. «Наразі ми бачимо, що так і трапилось. Переживаємо з того. Життя Церкви і віра людини – це не жарти» пише Блаженніший Митрополит Сава у своєму листі Предстоятелю Української Православної Церкви.»

Не дивує, що цей черговий «лист» «Савви-Юрека» одразу почав тиражуватись у фактично всіх російських пропагандистських ЗМІ відверто прокремлівського орієнтації.

Не дивує й те, що ці ж російські пропагандисти вже встигли «отримати коментар» від анонімного «високопоставленого ватиканського дипломата», який нібито заявив про те, що «Ватикан не будет общаться с новой украинской церковью в ущерб отношениям с РПЦ».

Адже більш ніж очевидно, що подібного роду «заяви» від імені керівництва католицької церкви роблять не анонімні джерела, тим паче у такому чітко ієрархічно структурованому державному утворенні, яким є Ватикан. 

Проте реальність, яку так намагається спотворити Кремль, інша 

На відміну від «собєсідніків» з якими нібито спілкуються російські журналісти, офіційний вісник Ватикану офіційно повідомив, про обрання митрополита Епіфанія очільником єдиної Української помісної православної церкви, жодним словом не обмовившись про будь-які перестороги з цього приводу.

Повертаючись до питання позиції Польської автокефальної православної Церкви у Польщі щодо Томосу для Православної церкви України, найбільше занепокоєння викликає той факт, що велика кількість українських заробітчан та мігрантів в Польщі на свята відвідують храми Польської автокефальної православної Церкви.

Церкви, де не почути української мови на службі Божій, а у церковній лавці виставлено виключно російськомовні агітки. Церкви, предстоятель якої - колишній (?) агент спецслужб - спокійно дозволяє собі обвинувачувати Константинопольський Патріархат у незаконних діях, якими вважає процес надання Томосу Православній Церкві України.

І зовсім не складно спрогнозувати, у якому світлі буде показана у Польщі нова помісна православна автокефальна церква в Україні, дружніми Кремлю польськими церковнослужителями.

 Чи до такої православної церкви мають ходити українці в Польщі?

ІА «Західний інформаційний фронт»
ілюстративне фото pravoslavie.ru

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: