Українські акценти Форуму Регіонів Тримор`я

НОВИНИ 18.07.2018 Коментарі 0

За сто кілометрів від кордону з Україною, у столиці польського Підкарпаття - Ряшеві, в базовому регіоні для правлячої в Польщі партії «Право і Справедливість», 3 липня пройшов перший Форум Регіонів Тримор'я. Тримор’я - ініціатива, яка об’єднує 12 країни або 120 млн. громадян, тобто 22% від усіх громадян ЄС, які проте генерують лише 10% ВВП Євросоюзу.  

Нагадаю, у 2016 році в Дубровніку відбувся перший Саміт країн Тримор’я на який прибули представники Австрії, Болгарії, Хорватії, Чехії, Естонії, Литви, Латвії, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії та Угорщини.  Наступна зустріч відбулась у травні 2017 у Варшаві за участі президента США Дональда Трампа. У вересні 2018 має відбутися черговий Саміт країн Тримор’я у Будапешті, який буде присвячений оформленню інституційних механізмів економічної та політичної співпраці регіону.

Цього року серед учасників форуму у Ряшеві були представники локальної влади, дипломати та депутати з країн Тримор'я. Однак, найважливіші гості прибули з Варшави, такі як: президент Польщі Анджей Дуда, держсекретар Канцелярії Голови Ради Міністрів РП Яцек Сасін, заступник канцелярії президента Польщі Павел Муха, заступник міністр інвестицій та розвитку Адам Хамрищак, спікер польського парламенту Марек Кухцінський.

Президент РП Анджей Дуда під час виступу на Форумі регіонів Тримор'я, фото: PAP/Darek Delmanowicz

На даний час Україна не є формальним або неформальним учасником проекту Тримор'я, проте регіональний форум у Ряшеві розпочався з символічного українського акценту. Чи-то через любов до символів і історії, чи-то через географічну близькість до України, але серед музичних творів, що виконувались на концерті, який відкривав форум, була пісня Томаша Падури «Гей, соколи!».

Наступним українським акцентом став виступ секретаря кабінету міністрів Яцека Сасіна, який зачитав привітання від Матеуша Моравецького. У виголошеному тексті привітання прем’єр-міністр Польщі нагадав, що історичні передумови концепту Тримор’я сягають епохи Пілсудського, і були відроджені за часів президенства Леха Качинського. В листі до учасників форуму підкреслювалось, що Польща є частиною Західного світу, тобто таких структур, як НАТО та ЄС, але збройна агресія Росії проти України виявила потребу переосмислення стратегії та тактики міжнародних відносин, зокрема з’явилася потреба зміщення акцентів на вісь північ – південь. І саме у цьому напрямку уряд Польщі бачить перспективи співпраці країн Тримор’я. Водночас було наголошено, що потенціал 12 країн членів вочевидь має бути розширений.

В спеціальному коментарі для порталу ІА «Західний інформаційний фронт» держсекретар Канцелярії Голови Ради Міністрів РП  Яцек Сасін зазначив, що на сьогодні кордони Тримор’я пролягають в межах ЄС, але Тримор’я буде розвиватися, а це означає, що нічого не можна виключати.

Яцек Сасін, фото facebook.com

На уточнювальне запитання, щодо перипетій, пов’язаних із польськими змінами до Закону РП «Про Інститут національної пам’яті», Яцек Сасін відповів:

«Від імені уряду Польщі можу сказати, що ми хочемо будувати якомога кращі стосунки з Україною. Ми вважаємо Україну стратегічним партнером, передусім з огляду на безпеку наших країн. Польща та Україна мають довгу традицію добросусідських відносин, нагадаю, що Варшава була першою столицею, яка визнала незалежність Києва. Ми з надією та великою симпатією дивимось на процеси зміцнення української незалежності та державності. Водночас ми розуміємо, що існують певні історичні неузгодженості, які проявили себе під час голосування за зміни в закон «Про інститут національної пам’яті». На сьогодні польсько-українську частину закону досліджує Конституційний суд, ми сподіваємось, що рішення буде прийнято найближчим часом. Мені видається, що не слід виключати можливість певних змін».

Надалі про Україну згадали представники румунської делегації, які на дискусійній панелі «Ініціатива Тримор’я – виклики та шанс для регіонів» вказали на потребу включення України та Молдови, разом із Придністров’ям, до співпраці країн Тримор’я та необхідності поглиблення економічної співпраці даного субрегіону.

Спеціальний гість форуму, спікер польського Сейму Марек Кухцінський, висловив надію, що найближчим часом буде створено міжпарламентську асамблею країн Тримор’я.

Нагадаю, що минулого році, спікер українського парламенту Андрій Парубій запропонував на базі польсько-україно-литовської міжпарламентської асамблеї створити майданчик для обговорення співпраці країн Балто-Чорноморського регіону.

В кулуарах форуму можна було почути, що відсутність України на попередніх форумах не буде перепоною в залучені України до економічної та інфраструктурної співпраці в рамках масштабних міждержавних і субрегіональних проектах.

Співрозмовники з числа спікерів, у неформальній розмові, підкреслили, що відсутність України на форумах у Дубровніку та Варшаві обумовлена необхідністю показати, що Тримор’я є ініціативою країн ЄС в рамках більшої інтеграції країн членів спільноти.

Передбачається, що окрім коштів ЄС в масштабні інфраструктурні проекти Тримор’я, будуть також залучені інвестиції приватних фондів США та Китаю.   

 

 

   Євгеній Білоножко 

Спеціально для ІА «Західний інформаційний фронт» з Ряшева, Польща
ілюстративне фото biznesalert.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: