Угорський Чардаш під балалайку або «Західний фронт» Кремля

ОКРЕМА ДУМКА 15.02.2019 Коментарі 0

Давно вже не секрет, що за роки правління президента РФ Володимира Путіна, політика Кремля, спочатку нишком, а в останні роки - вже цілком відкрито зводиться до реінкарнації своєрідної моделі СРСР. На повернення контролю над пострадянським простором сьогодні кинуті величезні ресурси майже всіх державних органів РФ. Від збройних сил до медіа, від МЗС до приватних благодійних фондів путінських олігархів. Причому, якщо розглядати деякі, особливо агресивні аспекти даної діяльності Кремля через призму класичних визначень Карла Дойча про «проксі війни», то можна, без будь-яких перебільшень, сміливо констатувати, що сьогодні РФ фактично одночасно, веде «опосередковані війни» на територіях понад десятка країн. А одним з найважливіших розвитків сучасних кремлівських інтервенцій, є те, що якщо до недавніх пір вони відчувалися, в основному, лише на територіях країн СНД, то за останні два-три роки спостерігається значне розширення зони застосування Кремлем гібридних технологій.

Динаміка цього розширення рухається як в сторону Близького Сходу (Сирія, Ізраїль, Єгипет тощо), так і в країни Євросоюзу. І якщо у випадку з Близьким Сходом, дії Москви проявляються в основному у вигляді грубого військового втручання або фінансування терористичних організацій і відкритої підтримки диктаторських режимів, то у випадку з ЄС, в хід ідуть набагато більш тонкі механізми і досить таки мудрі «багатоходівки». Разом з тим, у обох випадках результат один і той же - РФ розширює зону свого впливу і формує так звані «кишенькові уряди», якими вміло маніпулює для вирішення завдань досить широкого спектру.

Сьогодні, однією з найбільш яскраво виражених країн - членів ЄС, які перетворилися в надійного соратника путінському режиму стала Угорщина.

Перші особи цієї країни перетворилися на відвертих лобістів РФ у Європі. Тут тобі і періодичні заклики глави МЗС Угорщини Сійярто про повну відміну санкцій проти РФ, і ряд демаршів проти України з боку офіційного Будапешту, й навіть відкриті звинувачення в антиросійській політиці, озвучені прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном на адресу Євросоюзу.

Віктор Орбан (Фото: Thierry Roge / Zuma / ТАСС)


Однак, це лише відкритий прояв цієї всеосяжної любові до авторитарного режиму Путіна, який раптово нахлинув на Будапешт. Крім цих заяв, Кремль використовує Угорщину як своєрідний плацдарм для набагато більш серйозніших і ретельно замаскованих процесів, головна мета яких, розхитати внутрішньополітичну ситуацію і нанести чергову серію ударів по суверенітету головного противника Росії в регіоні і східного сусіда Угорщини - Україні.

Наведу лише деякі аспекти у вигляді сухих фактів, які підтверджують, що майже всі антиукраїнські дії, які за останні роки виходять з Будапешта, так чи інакше, мають російський слід.

Нещодавно «Партією угорців України» був підготовлений і виданий матеріал, під назвою «антиугорські акції в Україні», де Україну прямо звинувачували, нібито в діях, вчинених проти угорської громади Закарпаття. В даному матеріалі наводяться 182 випадки «антиугорських дій в Україні» в період з квітня 2014 року по квітень 2018 року і фактично у всіх випадках звинувачення адресовані представникам української влади, яка, нібито, причетна до організації та координації дій «агресивних націоналістів» (при тому, що самі автори в тексті часто себе обумовлюють словосполученням «невідомі зловмисники»).

Найбільш кричущим прикладом «недружніх» жестів Києва по відношенню до Будапешту, на думку авторів цієї брошури, є підпал так званими «українськими націоналістами» офісу КМКС (Партія угорців України) в Ужгороді. І це при тому, що вже давно незаперечним є факт причетності до цих подій польських проросійських радикалів ультраправої націоналістичної організації «Фаланга».

Мітинг представників "Фаланги" , фото NASZE-SLOWO.PL

Угорський уряд офіційно проводить політику фінансової підтримки організацій, котрі представляють угорські нацменшини Закарпатської області України і які виступають за формування Угорської автономії в Закарпатті. Дані заходи супроводжуються висловлюваннями представників угорських політичних кіл щодо необхідності розширення прав етнічних угорців в Україні. Така тенденція, в свою чергу, використовується російськими спецслужбами в проведенні цілеспрямованих інформаційних кампаній з дискредитації відносин України з державами-членами ЄС та блоку НАТО, а також інспірації недостовірних фактів, спрямованих на розпалювання міжнаціональної та міждержавної ворожнечі, створення інформаційного фону про загрозу утворення нових вогнищ сепаратизму в Україні.

Стратегія Кремля в залученні маргінальних екстремістських партій або напіввійськових організацій до просування своїх інтересів в країнах Центрально-Східної Європи, пустила досить глибоке коріння і в Угорщині.

Яскравими прикладами діяльності таких організацій є періодичні демонстрації, організовані біля Посольства України в Будапешті із закликами до самовизначення Закарпаття.

Організація «Молодіжний рух 64-х угорських повітів» (HVIM) відкрито проводить свою екстремістську діяльність, агітуючи ідеї неналежності території Закарпатської області України та систематично організовує мітинги на підтримку т.зв. «ОРДЛО».

Мітинг русинських організацій на підтримку "Новоросії", Прага, 2014 рік, фото livejournal.com

Перемогу правлячої в Угорщині проросійської партії «Фідес» на минулих парламентських виборах забезпечили «закордонні угорці», в тому числі з числа, громадян України.

Уряд Угорщини вже давно використовує громадян України угорського походження в якості такого собі додаткового ресурсу у внутрішньополітичній боротьбі за владу. І така підтримка «закордонними угорцями» правлячої партії, в свою чергу, досить щедро оплачується безпосередньо з бюджету країни. Суми підтримки окремих угорських організацій в Україні свідчать про те, що «Фідес» чітко розуміє, як потрібно «купувати» симпатії «закордонних угорців». Зокрема, в рамках підтримки «Програми про діяльність іноземних угорських організацій» майже 250 мільйонів євро було направлено на підтримку угорських організацій Закарпаття. Погодьтеся, вражаюча сума для країни з досить серйозними економічними проблемами майже у всіх галузях, тому й можна припустити, що ці гроші мають російський слід.

І фінальний акорд, який підтверджує безмежний вплив РФ на Угорщину:

Ще у квітні 2010 року два впливових угорські бізнесмена, з близького оточення В. Орбана (Лайон Шімічка і Жолт Нергеш) відвідали Москву, де провели офіційну зустріч з керівництвом ФСБ в штаб-квартирі на Луб'янській площі. Після цієї, більш ніж дивної зустрічі, В. Орбан, який більшу частину свого політичного життя був переконаним критиком Росії, Радянського Союзу і комунізму:

1. Здійснює радикальну зміну стратегії і стає найпотужнішим лобістом РФ в ЄС.

2. Партія Орбана «Фідес», яка не мала на той період майже ніяких шансів на перемогу в парламенті, здобуває дивну перемогу, а її лідер стає беззмінним прем'єр-міністром Угорщини.

3. Без публічного тендеру уряд Угорщини підписує скандальну угоду з «Росатомом» про розширення угорської атомної електростанції «Пакш».

Генеральний директор "Росатом" Сергій Кієренко та міністр Золтан Балог, лютий 2018, фото telepaks.net

За останні 9 років, пояснюючи свої проросійські кроки найближчому оточенню, Орбан відзначав, що тісні відносини з Росією, нібито необхідні, щоб зміцнити позиції Угорщини, що похитнулися на міжнародній арені. Він також не раз говорив, що позитивно здивований моделлю управління Путіна, в якій бізнес - еліта залежить виключно від російського лідера, а незалежних гравців майже немає. Згодом, Орбан вже сам почав будувати схожу модель в Угорщині, семимильними кроками відходячи від демократичних стандартів. На подобі РФ він навіть встановив державний контроль над незалежними ЗМІ. Результатом цього сьогодні є відкрита трансляція російських пропагандистських медіа по всій території Угорщини. Угорські ЗМІ в свою чергу дуже точно копіюють кремлівських пропагандистів, як щодо ситуації в Україні, так і створення образу «зовнішніх ворогів», необхідності захисту «зарубіжних співвітчизників» на основі мовних утисків тощо.

Віктор Орбан вітає своїх прихильників пілся оголошення попередніх результатів парламентських виборів, Будапешт, 8 квітня 2018, фото ZDF.DE

На тлі всього цього, дуже важливо, щоб сьогодні не тільки Україна, а й увесь прогресивний світ почав серйозно думати над питанням: До чого врешті-решт призведе Угорщину ця мутація в образ авторитарної путінської РФ, і які загрози несе як для Угорщини, так і для всієї Європи розташована в самому серці Європейського Союзу країна, котра усвідомлено обрала шлях регресу?

Ваан Мартиросян
оригінальний матеріал доступний за посиланням geopolitical.tv

ілюсьтративне фото clubz.bg

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: