Росія розпалює антагонізм у відносинах України та РП: польський дипломат

ПЕРЕКЛАДИ 17.01.2019 Коментарі 0

У Варшаві з 15 січня 2019 року триває дводенна польсько-американська конференція з питань кіберпростору, яку було організовано Atlantic Council. Головними темами заходу визначено боротьбу із дезінформацією.

- Заходи Російської Федерації щодо використання окремих історичних питань з метою створення антагонізму між Польщею та Україно надзвичайно добре підготовлені. У них вкладено дуже багато зусиль та коштів – повідомив Марек Щигель із Департаменту політики безпеки МЗС РП.


У панельному виступі не конференції Atlantic Council i PKO BP під назвою «Нова ініціатива для Польщі» у Варшаві М. Щигель, який у польському дипломатичному відомстві відповідає за координацію політики у сфері кіберпростору, наголосив на тому, що однією із стратегій, які застосовує Росія є стратегія розколу єдності західного світу, а також творення і поглиблення поділів між окремими країнами.

За його словами, прикладом таких дій є спроби «використання окремих історичних питань, якщо говорити про відносини між Польщею та Україною».

«Ці заходи дуже добре готуються; в них інвестується величезна кількість зусиль та коштів», - оцінив дії РФ польський посадовець

На той факт, що характерною рисою російської дезінформації є використання «вже існуючих поділів в наших країнах» - наприклад проблема расизму в США – звернув увагу колишній посол США у Польщі Даніель Фрайд.

«Це саме Росія робить у Великій Британії, в Іспанії. Вони нічого не вигадують. Вони не вигадали каталонський націоналізм, але його використовують; вони не вигадали «Національний Фронт» у Франції, але його підтримують. Я підозрюю, що роблять вони те саме й в Польщі. «Підігрівають» обидві сторони якщо йдеться про певні проблемні питання, роблять це навмисно, бо хочуть нас послабити» - заявив польський дипломат.

Водночас М. Щигель переконував, що демократичні країни Заходу не є беззахисними та безсильними у питанні протидії дезінформаційним загрозам, зокрема зі сторони Росії. Він впевнений в тому, що одним із важливих елементів захисту від дезінформації є політика санкцій.

«США в даній сфері визначили певний напрямок руху і ми на даний час в ЄС готуємо спеціально визначений механізм санкцій якщо йде мова про кібератаки», - повідомив посадовець. Він додав, що ця ініціатива була започаткована у відповідь на російську спробу проникнення в Організацію із заборони хімічної зброї у Гаазі.

«Процес рефлексії триває і маю надію, що це дозволить оснастити нас та ЄС у певні, хоча й обмежені інструменти», - до дав Щигель

Умовою підвищення стійкості до дезінформації польський дипломат вбачає зокрема підтримку високоякісної журналістики та освіту - особливо молодого покоління - користувачів Інтернету.

«Ми повинні підготувати споживачів соціальних медіа, підвищити їхню обізнаність і навчити їх певній гігієні Інтернету, як уникнути певних ризиків, а також навчити їх критично мислити, щоб вони могли розрізняти маніпуляцію, дезінформацію та правдиву інформацію», - переконував присутніх представник польського МЗС

На думку М. Щигеля, дії західних країн також повинні бути більш активними, і більше уваги слід приділяти діям в російськомовному інформаційному середовищі, наприклад, щодо підтримки незалежних російськомовних ЗМІ. «Якщо ми не зможемо повністю захистити власну територію, то давайте спробуємо перенести частину діяльності на територію нашого опонента», - сказав він.

Як підкреслив дипломат, загроза з боку російської дезінформації має екзистенціальне значення для Заходу та його єдності.

«Якщо б їм вдалось вплинути на результати виборів і призвести до створення проросійського уряду в одній з країн НАТО, це означало б їх перемогу, і в той же час наша здатність реагувати на майбутні російські заходи стане дуже обмеженою».

Водночас М. Щигель висловився за «більш скоординований підхід» до цих питань - у тому числі щодо обміну інформацією та передових практик - як в рамках НАТО, так і за підтримки західних інституцій для найбільш загрозливої діяльності Росії щодо демократичних сусідських країн, таких як Україна, Грузія або Молдова.

Д. Фрайд, у свою чергу, підкреслив, що в боротьбі з дезінформацією особливо важливо, що ця боротьба не повинна звестись використання методів противника.

«Це була б остаточна перемога Путіна, якщо б він замінив ними нас [змусив вчиняти аналогічні дії – ред. ], або перетворив на себе... Варто пам'ятати, що існує й така пастка та певна моральна загроза»


Оригінальний матеріал доступний за посиланням niezalezna.pl
переклад ІА «Західний інформаційний фронт»

ілюстративне фото ava.md

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: