Надсекретний російський підрозділ прагне дестабілізувати Європу

ПЕРЕКЛАДИ 10.10.2019 Коментарі 0

 

Розслідування отруєння Сергія Скрипаля у Британії у 2018 році. Західні чиновники заявили, що напад здійснив елітний підрозділ російської розвідувальної системи.

Спочатку дестабілізаційна кампанія в Молдові, після чого отруєння торговця зброєю в Болгарії, а потім зірваний переворот у Чорногорії. У минулому році була здійснена спроба вбивства колишнього російського шпигуна у Британії за допомогою нервового реагенту. Хоча у цих  операціях і були сліди та шлейф діяльності російських спецслужб, влада спочатку розглядала їх як поодинокі, непоєднані атаки.

Зараз західні силовики дійшли висновку, що ці операції та, можливо, багато інших, є частиною скоординованої та тривалої кампанії з дестабілізації Європи, що проводиться елітним підрозділом російської розвідувальної системи, який спеціалізується на підривах, диверсіях та вбивствах.

Група осіб, відома як підрозділ 29155, діє щонайменше десять років, але західними спеціалістами у сфері безпеки вона була виявлена лише нещодавно. Представники розвідувальних служб чотирьох західних країн заявляють, що незрозуміло, як часто мобілізується підрозділ, і попереджають, що неможливо знати, коли і де буде проведено чергову атаку його оперативниками.

Призначення «Підрозділу 29155», про який раніше не повідомлялося, реально показує рівень, на якому російський президент Володимир Путін зараз веде активну боротьбу із Заходом, із використанням власного бренду - так званої, гібридної війни - поєднання пропаганди, хакерських атак та дезінформації - а також із використанням відкритого військового протистояння.

«Я думаю, що ми забули, наскільки органічно безжалісними можуть бути росіяни» сказав Пітер Звак, колишній офіцер військової розвідки і колишній військовий аташе посольства США в Москві, який водночас повідомив, що він не володів інформацією про існування цього підрозділу.

У текстовому повідомленні прес-секретар Путіна Дмитро Сергійович Пєсков скерував питання щодо підрозділу до Міністерства оборони Росії. Міністерство не відповіло на запит щодо коментаря з даного приводу.

Захований за бетонними стінами у штабі 161-го Центру підготовки фахівців спеціального призначення на сході Москви, підрозділ входить у систему командної ієрархії російської військової розвідувальної агенції, широко відомої як Головне розвідувальне управління  (ГРУ) Генштабу Росії.

Ліворуч командир підрозділу - генерал-майор Андрій Авер'янов. Праворуч,  полковник Анатолій Чепіга був звинувачений у Британії по справі отруєння С.Скрипаля.

Хоча багато про операції ГРУ, як і раніше, залишається загадкою, західні спецслужби почали отримувати більш чітке уявлення про їх базову архітектуру. За кілька місяців до початку президентських виборів 2016 року у США, за повідомленням американських посадовців, два кіберпідрозділи ГРУ, відомі під номерними позначеннями 26165 і 74455, зламали сервери Національного комітету Демократичної партії і штабу передвиборної кампанії Г. Клінтон, а в подальшому опублікували незручне внутрішнє комунікаційне листування.

Минулого року спеціальний прокурор з розслідування підозр у змові членів передвиборного штабу Дональда Трампа з російськими спецслужбами. С. Маллер III, який здійснював нагляд справи щодо російського втручання у вибори 2016 року, висунув звинувачення більше ніж десяти офіцерам з цих підрозділів, хоча всі вони досі залишаються на волі. Команди хакерів здебільшого працюють з Москви, за тисячі миль від своїх цілей.

Натомість, офіцери підрозділу 29155 вільно подорожують до та з європейських країн. Деякі з них є нагородженими ветеранами найкривавіших воєн Росії, в тому числі в Афганістані, Чечні та Україні. За оцінками західних спецслужб, операції цього підрозділу є настільки секретними, що існування підрозділу, ймовірно, невідоме навіть іншим оперативникам з ГРУ.

Здається, що підрозділ є дружнім колективом. На фотографії, зробленій у 2017 році, зображений командир підрозділу генерал-майор Андрій Авер'янов на весіллі дочки в сірому костюмі та краватці-метелику. Він позує з полковником Анатолієм Чепігом, одним із двох офіцерів, звинувачених у Британії в отруєнні колишнього шпигуна Сергія Скрипаля.

«Це підрозділ ГРУ, який діє впродовж багатьох років по всій Європі,» - заявляє європейський посадовець зі сфери безпеки, який спілкувався на умовах анонімності, щоб описати таємні аспекти діяльності розвідки. «Несподіванкою стало те, що росіяни, ГРУ, цей підрозділ відчувають себе абсолютно вільно, не соромляться активно йти вперед і проводити цю екстремально злочинну діяльність у дружніх країнах. Це було шоком».

У різній мірі, кожна з чотирьох операцій, пов'язаних із цим підрозділом, привернула увагу громадськості, навіть коли владі знадобився час, щоб підтвердити, що вони пов'язані. Західні спецслужби вперше ідентифікували цей підрозділ після невдалого перевороту 2016 року в Чорногорії, який передбачав змову двох офіцерів підрозділу щодо вбивства прем'єр-міністра країни та захоплення будівлі парламенту.

Болгарський торговець зброєю Еміліан Гебрев пережив отруйний напад у 2015 році.

Але спеціалісти почали усвідомлювати специфічність діяльності диверсійного підрозділу лише після отруєння в березні 2018 року колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля, який зрадив Росію на користь англійців. Скрипаль та його дочка Юлія тяжко захворіли після впливу високотоксичного нервового реагенту, але вижили.

(Постраждало і троє інших людей, включаючи поліцейського та чоловіка, який знайшов маленьку пляшку, яку, як вважають британські чиновники, використовували для переміщення нервового реагенту, та віддав її своїй дівчині. Його подруга, Дон Стерджесс, померла після розпилення нервового реагенту на шкіра, помилково вважаючи, що це пляшка із парфумами.)

Отруєння призвело до геополітичного протистояння: понад 20 держав, включаючи США, вислали 150 російських дипломатів у прояві солідарності з Британією.

Зрештою, британська влада викрила двох підозрюваних, які подорожували за псевдонімами, але пізніше сайтом Bellingcat було ідентифіковано полковника Чепігу та Олександра Мішкіна. Через шість місяців після отруєння британські прокурори звинуватили обох чоловіків у транспортуванні нервового реагента до дому пана Скрипаля в Солсбері, Англія, і нанесенні його на вхідні двері.

Але операція була значно більш комплексною, ніж озвучували чиновники на той час.

Рівно за рік до отруєння три оперативники підрозділу 29155 виїхали до Великобританії, можливо, на практичне відпрацювання, повідомили два європейські чиновники. Один з них був Мішкін. Інший чоловік використав псевдонім Сергія Павлова. Фахівці з розвідки вважають, що третій оперативний, який застосував псевдонім Сергій Федотов, був куратором цієї операції.

Незабаром фахівцями було встановлено, що двоє з цих офіцерів - чоловіки, які використовують прізвища Федотов та Павлов - були частиною команди, яка намагалася отруїти болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева у 2015 році. (Інші оперативники, також відомі лише під своїми псевдонімами, на думку представників європейської розвідки, це Іван Лебедєв, Микола Кононіхін, Олексій Нікітін та Данил Степанов)

Ця група оперативників двічі намагатиметься вбити Гебрева, один раз у столиці Софії, а ще через місяць у його будинку на Чорному морі.

Західні спецслужби вперше ідентифікували підрозділ після невдалого перевороту 2016 року в Чорногорії, який передбачав змову вбити прем'єр-міністра Міло Джукановича.

Виступаючи перед журналістами у лютому на Мюнхенській конференції з безпеки, начальник МІ6, британської зовнішньої розвідувальної служби Алекс Янгер виступив проти зростаючої російської загрози і натякнув на координацію цих заходів, не згадуючи конкретного підрозділу.

 «Ви можете бачити, що існує узгоджена програма діяльності - і, так, вона часто залучає одних і тих же людей», - заявив Янгер, вказуючи саме на отруєння Скрипаля та спробу перевороту у Чорногорії. Він додав: «Ми вважаємо, що існує загроза з боку ГРУ та інших російських спецслужб, і дуже мало поза їх можливостями».

Кремль вважає Росію у стані війни із західним ліберальним порядком, який розглядає як екзистенційну загрозу.

На церемонії сторіччя існування ГРУ в листопаді минулого року Путін стоячи на фоні сяючого логотипу відомства - червоною гвоздикою та бомбою, що вибухає -  охарактеризував цей орган як «легендарний», провівши пряму паралель між шпигунами Червоної Армії, які допомагали перемогти нацистів у Другій світовій війні, та офіцерами ГРУ, «унікальні можливості» яких зараз розгорнуті проти ворога іншого типу.

«На жаль, у світі зростає потенціал конфлікту», - сказав Путін під час церемонії. «Використовуються провокації та відверта брехня, проводяться спроби зірвати стратегічний паритет».

У 2006 році пан Путін підписав закон про легалізацію цілеспрямованих вбивств за кордоном; того ж року команда російських вбивць застосувала радіоактивний ізотоп для вбивства ще одного колишнього російського шпигуна Олександра Литвиненка.

Підрозділ 29155 не є єдиною групою, уповноваженою проводити такі операції, заявили фахівці. Британська влада приписувала вбивство пана Литвиненка Федеральній службі безпеки РФ, розвідувальній агенції, яку колись очолював сам Путін, організації, що доволі часто конкурує з ГРУ.

Виборчий плакат у Кишиневі, Молдова, у 2014 році представники антиєвропейської соціалістичної партії демонструють зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним.

Хоча власне про підрозділ 29155 мало відомо, в публічних російських записах є підказки, які дають посилання на більш широку гібридну стратегію Кремля.

Директива Міноборони Росії 2012 року призначила бонуси трьом підрозділам за «особливі досягнення у військовій службі». Один з них - підрозділ 29155. Інший - підрозділ 74455, який брав участь у втручанні в американські вибори 2016 року. Третім був підрозділ 99450, офіцери якого, як вважають, брали участь у анексії Кримського півострова у 2014 році.

Відставний офіцер ГРУ, офіцер, що знає про діяльність підрозділу 29155 зазначив, що підрозділ спеціалізується на підготовці до «диверсійних» місій, «групами або окремо – підриви (вибухи), вбивства і будь-чим».

«Там служили серйозні хлопці», - сказав пенсіонер. «Це були офіцери, які працювали під прикриттям і як міжнародні агенти».

На фотографіях напівзруйнованого колишнього штабу підрозділу, який з тих пір був покинутий, зображено безліч стійок з етикетками для асортименту зброї, включаючи бельгійські снайперські гвинтівки FN-30, німецькі G3A3s, австрійські Steyr AUGs та американські M16. Була також форма, що окреслює схему тренувань, включаючи вправи для рукопашного бою. Відставний офіцер  ГРУ підтвердив справжність фотографій, які опублікував російський блогер.

Нинішній командир підрозділу генерал Авер'янов закінчив у 1988 році Ташкентську військову академію в тодішній Радянській Республіці Узбекистан. Цілком імовірно, що він воював і в першій, і в другій війнах у Чечні, і в січні 2015 року йому було присвоєно медаль «Герой Росії», найвищу нагороду країни. Два офіцери, звинувачені в отруєнні Скрипаля, також отримали цю найвищу відзнаку РФ.

Незважаючи на те, що це елітна сила, підрозділ, як видається, працює з обмеженим бюджетом. Згідно з російськими даними, генерал Авер’янов живе в зубожілому будинку радянської епохи в декількох кварталах від штаб-квартири підрозділу і керує автомобілем ВАЗ 21053 1996 року випуску, допотопним російським седаном.

Оперативники підрозділу доволі часто спільно проживають у дешевих помешканнях під час відряджень, задля економії коштів. Британські слідчі стверджують, що підозрювані у отруєнні Скрипаля зупинялися у недорогому готелі у Боу, занедбаному мікрорайоні Східного Лондону.

Однак представники європейської безпеки також вражені явною неохайністю в роботі підрозділу. Пан Скрипаль пережив спробу вбивства, як і пан Гебрев, болгарський торговець зброєю. Спроба державного перевороту в Чорногорії привернула величезну увагу, але в кінцевому рахунку зазнала невдачі. Через рік Чорногорія вступила до НАТО. Можливо, як заявляють представники служб безпеки заявляють, їм ще слід багато працювати аби виявити інші, більш успішні операції.

Важко дізнатися, чи цей безлад та халатність турбують Кремль. Можливо, кажуть експерти розвідки, це є частиною плану.

«Такий формат розвідувальних операцій став частиною психологічної війни», - заявив Ерік-Найлс Кросс, колишній начальник розвідки в Естонії. «Справа не в тому, що вони стали настільки агресивнішими. Вони хочуть, щоб їх відчули. Це частина гри ».

Автор Michael Schwirtz, першоджерело nytimes.com
переклад ІА "Західний інформаційний фронт"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: