Кремлівскі «реставратори» у Польщі: як творяться «точки напруги» з Україною

РОЗСЛІДУВАННЯ 18.07.2019 Коментарі 0

У попередніх трьох матеріалах «Польща: радянські пам’ятники та російські шпигуни», «Росія монополізує пам’ять про Другу світову війну» та «Гібридна «благочинність» Кремля у Польщі» було детально та чітко висвітлено дійові фігури близькі до вищого політичного керівництва РФ, які під прикриттям благочинної діяльності в Польщі, де-факто проводять заходи із поширення ідей «руського миру» на території Польщі. Із отриманих матеріалів доволі очевидним є той факт, що посольство Російської Федерації у Польщі фінансуючи реставрацію цвинтарів, на яких поховані радянські військові, фактично заводить у Польщу кошти для діяльності підконтрольних Кремлю громадських організацій. Згідно оцінок незалежних експертів, кошти, що виділяються на відновлення радянських могил можуть мати подвійне призначення.

У попередніх матеріалах також було детально описано «тісний зв'язок» польського громадянина Єжи Тица, незмінного керівника громадської організації «Курськ», яка не лише фінансується, але й фактично контролюються російським МЗС через посольство РФ у Польщі, із генеральним директором російського фонду «Кронштадтский Морской собор во имя святителя Николая Чудотворца» Андрієм Кононовим. Також підтвердився той факт, що сам  Кононов є найбільш ймовірно лише виконавцем вказівок та державних завдань Кремля, що ставляться йому як «обличчю фонду» депутатом Держдуми Росії Леонідом Слуцьким та рядом наближених до В. Путіна не менш одіозних фігур, які є засновниками цього фонду.

В останньому із матеріалів, ІА «Західний інформаційний фронт», анонсувало публікацію про нові плани, наміри та ідеї Єжи Тиця щодо формуванню розколу між українським та польським народом за російські кошти. Аби не зробити зайву рекламу польським посіпакам Кремля, довелось взяти паузу, аби зрозуміти, чи змогли попередньо опубліковані матеріали надати потрібного імпульсу польській владі.

Тепер, коли із великим відсотком ймовірності, можна стверджувати, щонайменше вдалось відтермінувати, а можливо і повністю заблокувати створення нової точки напруги між українським та польським народом, пропонуємо читачам повну хронологію хитрих планів російських поплічників, яким на даний час не судилось здійснитись.


СЕРПЕНЬ 2018 РОКУ:

22 серпня 2018 року на сторінці товариства «KURSK» у мережі Facebook з’являється допис від Єжи Тиця про те, як він ще «3 роки тому випадково» натрапив на «цвинтар радянських солдатів» у Підкарпатському воєводстві Польщі. Натрапив, ще «3 роки тому», але чомусь згадав саме у серпні 2018.

Як стає зрозумілим із допису, Є.Тиц, мовляв, ще тоді вирішив, що «содружество KURSK проведет ремонт и вернет надлежащий внешний вид кладбища», і більше того навіть повідомив, що йому у цьому допомагатимуть Міхаіл Пиресін із Калінінграду та Войцех Бещинський з Гдині. При цьому Тиц планував, що відкриття «оновленого» цвинтаря буде проведено 9 травня 2019 року.

Щодо двох зазначених вище поплічників Тиця, то це «відомі» персонажі  у профільних колах.

Міхаї Пирсенин відомий як «Военный пенсионер из Калининграда, который уличил польские власти во лжи», а Войцех Бещинський це «шукач радянських цвинтарів у Польщі». Хто знає, може саме Бещинський і порекомендував Єжи Тицю «випадково знайти» у гміні Команча ці поховання?

ВЕРЕСЕНЬ 2018 РОКУ

Черговий допис від Єжи Тиця на сторінці товариства «KURSK», у якому він пафосно анонсує «створення» пам’ятника радянським воїнам  у селищі Яселі Підкарпатського воєводства РП, з’являється 15 вересня 2018 року.

У ньому Тиц «оголошує конкурс» на проект пам’ятника та навіть вказує окремі технічні вимоги. У цьому допису вперше з’являється нова потенційна дата відкриття «оновленого меморіалу» - 22 червня 2019 року.

 ЖОВТЕНЬ 2018 РОКУ

Через місяць після попереднього допису Єжи Тиц публікує оновлений його варіант, до якого додає ряд фото, з яких стає зрозумілим, що йдеться зовсім не про оновлення невеличкої меморіальної стели, до походження якої ми повернемось нижче, а про створення цілого меморіального комплексу – на недіючому греко-католицькому цвинтарі!

Про те, що ось цей елемент сакрального характеру, встановлено на колишньому греко-католицькому цвинтарі вже неіснуючого лемківського селища Яселя, Єжи Тиця попередила у офіційній відповіді на його запит про ремонт некрополю Директор відділу соціальної політики Підкарпатського воєводського управління Малгожата Данковська.

Відповідь представників польської влади від 03.10.2018 року чітко наголошує на тому, що це поховання не є самостійним цвинтарем, а є лише військовим похованням на території недіючого греко-католицького цвинтаря.  І саме тому, польські посадовці просять Єжи Тиця, аби він врахував цей фактор при майбутньому «ремонті некрополю».

І Єжи Тиц, звичайно ж «врахував» це, оскільки  одразу ж показав яким він (читай російські покровителі) хоче бачити ремонт

БЕРЕЗЕНЬ 2019 РОКУ

Поступово наближається термін, який російсько-польська компанія «реставраторів» визначили як термін завершення «ремонту» в Яселі, і аби нагадати про це (чи можливо просто показати російським покровителям активність) Єжи Тиц публікує розлогий матеріал про те, який алгоритм  товариство «KURSK» використовує в свої діяльності на території Польщі.

У російській частині допису від Єжи «Юрека» Тиця читаємо, наступне

«Советское кладбище в Ясели

На примере кладбища советских солдат в Ясели мы опишем, как содружество КУРСК реализует проекты, связанные с реконструкцией советских некрополей.

1. Наша организация располагает постоянно растущей базу кладбищ и памятников, которые требуют ремонта или обновления. Мы создаем базу данных на основе наших материалов, а также информации и фотографий, присылаемых нам из Польши и из-за рубежа.

2. После квалификации объекта на реконструкцию (Ясель) выполняются следующие действия:

  •  получение паспорта кладбища в посольства России, фото 1.
  •  обзор на месте и выполнение замеров с участием фирмы, которая составляет смету на ремонт, фото 2-5
  •  выполнение проекта, показывающего, как будет выглядеть объект после реконструкции, фото 6
  •  обращение к соответствующему воеводе за разрешением на ремонт

3. После получения разрешения на ремонт:

  •  обеспечение финансовых ресурсов для проведения работ
  •  выбор подрядчика для ремонта
  •  наблюдение за ходом работ

4. Параллельно с ремонтными работами принимаются меры для определения количества похороненных солдат и их личностей. Эта часть проекта выполняется волонтерами KURSKа из Польши, России и Украины. Это огромная работа, которая дает потрясающие результаты. В качестве примера приведем Ясель. Согласно паспорту кладбища, в Ясели похоронено 25 солдат, из которых только один установлен. Проведенная нашими специалистами работа показала, что там похоронено около 100 солдат, из которых мы уже установили личности 89 !!! После окончательного завершения списка он будет отправлен в Польский Красный Крест, и многие семьи наконец узнают, где покоятся их родственники.

5. Проект обычно заканчивается организацией церемониального возложения цветов.

Юрек Тыц»

Як бачимо, «майстерності» Єжи Тиця немає кордонів, адже як йому вдалось встановити 89? осіб, із 100? захоронених, коли навіть в паспорті цього кладовища, який використовує у свої діяльності Посольство РФ у Польщі – вказано лише 25, та лише ОДИН  ідентифікований?

Тим більше, що насправді ж ці поховання зовсім не є «спеціально обладнаним кладовищем в лісопарку «Ясель» недалеко від селища Мощанєц», як твердить російське посольство, а як офіційно підтверджує польська сторона та свідчать історичні джерела, є лише похованням на території тодішнього лемківського цвинтарю.

Вище ми наголошували, що повернемось до стели із зіркою та написом «1944»  - як вдалось встановити -  навіть камінь для цього радянська влада вкрала у похованого там лемка чи лемкині. Адже зірка та напис «1944» зроблено радянськими властями на колишньому лемківському надгробку.

Натомість, проведені із спеціалістами консультації підтвердили, що, як правило невстановлених бійців, які загинули у боях, радянська влада ховала у братських могилах. Але найголовніше - без проведення розкопок встановити, що у некрополі поховано не 25 осіб, а цілих 100, і ще й встановити особи 89-ти з них, апріорі неможливо!

Для чого ж тоді Єжи Тиц, перетворює 25 поховань на 100? Вочевидь задля того, аби бодай якимось чином виправдати масштаби «ремонту» стелли із зіркою та написом 1944 та перетворити її на цілий «пантеон слави радянських визволителів».

Тобто, ось це

Має стати ось цим

ВРАЖАЄ ЧИ НЕ ТАК?


На щастя для українсько-польських стосунків, станом на липень 2019 року Єжи Тицю не вдалось реалізувати наміри створення нової точки напруги в польському прикордонні з Україною.

Адже неважко спрогнозувати, які б наслідки мало б фактичне знищення греко-католицького цвинтаря, на якому поховані лемки із вже неіснуючого селища Ясель. Якщо товариству «KURSK», яке без жодних сумнівів управляється Кремлем та фінансується з російських коштів, вдалось би знищити лемківські могили, закривши їх від майбутніх поколінь шаром граніту із зірками та пам’ятником «воїнам-визволителям», то це неминуче стало б черговою «гарячою точкою» в українсько-польському протистоянні в площині поховань.

Тому сподіваємось, що польська влада докладе всіх зусиль, аби не дати Кремлю створити чергову точку напруги, тим паче історія цих земель доволі неоднозначна для польського та українського народів!

P.S.:  ІА «Західний інформаційний фронт» висловлює величезну подяку усім польським та українським експертам, які допомогли розібратись у цьому хитросплетенні кремлівських намірів та планів.

ІА «ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: